Grafiek van Daalder: Verwachte economische groei loopt overal flink terug In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Pessimistische groeiverwachtingen. 14 september 2023 14:15 • Door Lukas Daalder Beleggers hebben doorgaans de neiging erg veel aandacht te besteden aan het nieuwste inflatiecijfer, de volgende ECB-vergadering of de bedrijfsresultaten van het afgelopen kwartaal. Op zich zeer logisch, omdat dat ontwikkelingen zijn die de markt vandaag of morgen in beweging zetten, maar tegelijkertijd verlies je daarmee soms wel het grotere beeld uit het oog. Vandaag dus even een stapje terug, weg van de waan van de dag. De grafiek van deze week toont de marktconsensus van reële groeiverwachtingen in de VS, de EU, het VK en China in 2024. Let hierbij wel even op: de gele lijn (China) staat op de rechteras, de drie andere lijnen op de linkeras. Dat je niet denkt dat de marktconsensus een groeiverwachting van 4% voor de EU is. Ik vermoed dat deze grafiek verder weinig uitleg nodig heeft. Dacht men in januari 2022 (het begin van de grafiek) nog dat de groei zo rond de 2% zou liggen (5% voor China), inmiddels is dat gestaag teruggebracht naar 1% (4,5% voor China). Slechte vooruitzichten Opmerkelijk is dat de VS er nauwelijks beter van afkomt dan de twee Europese regio’s, hoewel er zich daar de afgelopen weken wel een kleine verbetering heeft voorgedaan. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is het slechts een bevestiging van de trend die we eigenlijk sinds het uitbreken van de pandemie hebben gezien: tegenvallende groei die opmerkelijk lager ligt dan de trendmatige groei. Bedenk daar ook nog eens bij dat de groei van dit jaar stevig gestut wordt door een stimulerend begrotingsbeleid (zeker in de VS), en je kunt je natuurlijk afvragen of die in 2024 niet teruggeschroefd dient te worden. Weinig positief dus. Wil je toch voor een positieve draai aan, dan kun je uiteraard stellen dat de marktconsensus het wel vaker bij het verkeerde eind heeft. Dan moet je wel hopen dat deze consensus nu te pessimistisch en niet te optimistisch is. Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.