Grafiek van Daalder: Niet Griekenland en Italië zijn het probleem In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: welk EU-land heeft de meeste totale schuld? 6 juli 2023 09:00 • Door Lukas Daalder Vandaag een grafiek die de ontwikkeling van de schuld in de eurozone weergeeft en die een iets ander beeld weergeeft dan we gewend zijn. Normaal kijken we naar de ontwikkeling van de overheidsschuld als percentage van het bbp en roepen we ach en wee en schande over de hoge schuldposities van landen als Griekenland (176%) en Italië (137%). “Hoe krijg je dat als land weer terug naar het gewenste niveau van 60%?”, is hierop dan standaard de vraag. Nou zal je mij niet horen beweren dat die overheidsschuld geen probleem is, maar waarom beperken we ons eigenlijk altijd tot de overheid? Is het niet net zo belangrijk om ook de schuld van huishoudens en bedrijven mee te nemen? Enter de grafiek van vandaag die kijkt naar de totale schuld per land als percentage van het bbp. En dat levert een heel ander beeld op. Met uitzondering van Duitsland ligt deze totale schuld inmiddels al tussen de 250% en 350% van het bbp. De grote verrassing is echter dat het niet Italië en Griekenland zijn die de hoogste schuld hebben, maar…. Frankrijk! Vooral het Franse bedrijfsleven heeft een veel hogere schuldlast in vergelijking met de andere landen. Duitsland (geel) en Frankrijk (roze) hadden in 2003 beide een schuldratio van 210% van het bbp, maar waar de Duitse schuld sinds die tijd licht daalde (naar 190% van het bbp), is die van Frankrijk sterk opgelopen (333% van het bbp). Anders gezegd, in twintig jaar tijd is er een gapend gat van 143%-punt ontstaan. Wellicht zijn het dus niet Griekenland en Italië die het grootste probleem zijn, qua schuld in de eurozone. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.