Column

Grafiek van Daalder: We naderen alweer de top van de beurs

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: meeste grote beurzen staan alweer bijna op een all time high.

Een beetje een vreemde vraag wellicht, maar hoeveel grote aandelenindices handelen momenteel op of rond hun all time high? De vraag klinkt zo vreemd, omdat aandelen in 2022 uiteraard behoorlijk hebben ingeleverd, dus is dit nou wel het moment om daar over te beginnen?

Bron: BlackRock Investment Institute met data van Bloomberg, 24 januari 2023

Juist daarom is het interessant, want het werpt weer eens een ander licht op die zware correctie van afgelopen jaar. Bovenstaande grafiek geeft antwoord op de vraag. Ik kijk hierbij alleen naar de grote, internationale beurzen in landen met een relatief stabiele wisselkoers: dat de beurzen van Argentinië of Turkije wellicht op een all-time high staan, geloof ik verder wel.

Je ziet hierbij per land twee balken: de rode kijkt naar de prijsindex (waarbij het dividend dus niet wordt meegenomen), de gele kijkt naar de total return index (waar dat dus wel gebeurt). Ter verduidelijking: als we naar de AEX kijken, kijken we naar de prijsindex, voor een belegger is het totale rendement uiteraard veel relevanter. De gele balkjes dus.

Dan lijkt het met die correctie eigenlijk heel erg mee te vallen. De Australische beurs handelt momenteel doodleuk alweer op een all time high, maar ook de Britse beurs (1,2% van de top), de Franse beurs (1,7%) en zelfs de Spaanse beurs (nog slechts 2,6% te gaan!) doen het lang niet zo slecht als je wellicht zou denken. Zeker, de IBEX stond in 2007 op een niveau van 16.000, waar we nu nog steeds onder de 9.000 handelen (-44%, de rode balk), maar als je dividend meerekent komen we alweer dicht in de buurt van de top die in 2017 werd bereikt.

"Met die correctie lijkt het eigenlijk heel erg mee te vallen"

Voor de oplettende lezer: het verschil tussen de twee balkjes van de DAX is nul, omdat de DAX een herbeleggingsindex is en geen prijsindex. Zowel de DAX als de AEX hebben nog een procent of 7% te gaan.

Assetallocatie