Grafiek van Daalder: AEX kent vooral verliezers Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: AEX op een nieuwe all time high! 8 februari 2024 13:00 • Door Lukas Daalder Normaal gesproken kijk ik nooit echt naar de Nederlandse aandelenmarkt - ik heb de AEX wel eens schertsend de Mickey Mouse index van de internationale beurswereld genoemd - maar gezien we dinsdag een nieuwe all time high hebben bereikt, wil ik wel een uitzondering maken. Laat ik meteen beginnen met de opmerking dat we eerder een all time high hebben bereikt als je naar de Total Return index in ogenschouw had genomen. Het is dat we bij de AEX doen alsof dividend niet van belang is, dat we het nu opeens over een nieuwe all time high hebben. Waarvan acte. Lijstje winnaars Zoals te verwachten viel, ging er veel aandacht uit naar de winnaars: de bedrijven die voor een groot deel bijdragen aan die recordstand. De hoofdrol is weggelegd voor de halfgeleidergiganten ASML, ASM en Besi, maar ook uitgevers Wolters en RELX handelden op of dicht bij hun top. Het is dat RELX op vrijdag een iets hoger slot wist neer te zetten dat dat aandeel nipt van een nieuwe all time high verwijderd bleef. Maar hoe zit het eigenlijk met al die andere aandelen, vraag ik me af. Hoe ver zijn die nog verwijderd van een nieuw record? Enter de grafiek van deze week. De rode balken laten zien hoever de verschillende aandelen zijn verwijderd van de recordstand van 2000, gebaseerd op data van Bloomberg. Ik ga ervan uit dat alle right- issues, stock splits en fusies juist zijn verwerkt, maar heb er geen diepgravende onderzoek naar gedaan. Het valt gelijk op dat de koersen van ‘household names’ zoals ABN Amro (-53%), Philips (-64%), ING (-64%), Aegon (-88%) en KPN (-92%) minstens moeten verdubbelen om ook maar enigszins in de buurt van een record te komen. "Koersen van ABN Amro (-53%), Philips (-64%), ING (-64%), Aegon (-88%) en KPN (-92%) moeten minstens verdubbelen om ook maar enigszins in de buurt van een record te komen" Veel van die vorige prijsrecords zijn in 2000 en 2001 neergezet, dus het cumulatieve dividend dat in de tussenliggende jaren is uitgekeerd kan een aardige buffer vormen. Om dat te laten zien heb ik ook een tweede rij met balken toegevoegd, die naar de Total Return kijkt. Vooral voor ING en Ahold scheelt dat behoorlijk, maar zelfs met het dividend hebben aandelen als KPN, Aegon en ArcelorMittal nog een hele, hele lange weg te gaan. Deel via:
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.
Assetallocatie 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.