Nieuw Nederlands pensioenstelsel wijst de weg In zijn nieuwste jaarlijkse brief staat CEO Larry Fink van BlackRock nadrukkelijk stil bij de stijgende pensioenproblematiek in de wereld. Hervorming van pensioenstelsels zijn volgens hem noodzakelijk, waarbij Nederland als voorbeeld dient. "De wereldbevolking vergrijst en het opbouwen van een goed pensioen is urgenter dan ooit." 26 maart 2024 12:10 • Door IEXProfs Redactie Traditionele pensioenstelsels lopen volgens Larry Fink wereldwijd aan tegen een veranderende bevolkingsopbouw en demografische verschuivingen, waardoor de zekerheid van een pensioen voor steeds meer mensen in het gedrang komt. Dat schrijft hij in zijn jaarlijkse brief aan beleggers. De brief van dit jaar is getiteld Time to Rethink Retirement. Fink kijkt naar de ontwikkelingen van pensioenstelsels en hij noemt Nederland als voorbeeld hoe zo’n stelsel kan worden aangepast. "Als je langer leeft, heb je meer geld nodig. Kapitaalmarkten kunnen daarin voorzien, zolang overheden en bedrijven mensen helpen om te beleggen. Een land dat zijn pensioenstelsel heeft aangepast is Nederland. Om het stelsel betaalbaar te houden, besloot Nederland meer dan tien jaar geleden om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen. Deze zal nu automatisch worden aangepast wanneer de levensverwachting verandert." Ongeveer twee derde van het vermogen onder beheer van BlackRock in Nederland komt van pensioenfondsen. Meer dan 7 miljoen deelnemers van deze pensioenfondsen beleggen hun pensioen via BlackRock-fondsen. Dat komt neer op ongeveer de helft van de Nederlandse volwassenen. BlackRock's Larry Fink sees Social Security crisis, says 65 retirement age 'a bit crazy' https://t.co/0Cuse2jOcL — CNBC (@CNBC) March 26, 2024 Kansen met infrastructuur Fink gaat in zijn brief ook in op de enorme investeringen in infrastructuur die nodig zijn om de CO2-uitstoot terug te dringen, verder te digitaliseren en toeleveringsketens dichter bij huis te brengen. Kansen te over. Fink: "De infrastructuursector, met een waarde van 1.000 miljard dollar, is een van de snelst groeiende segmenten van de private markten waarbij sterke macro-economische trends de motor achter deze groei zijn." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.