Grafiek van Daalder: Correctie obligatiemarkt is ongekend In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Reëel rendement obligaties nu nog lager. 2 november 2023 17:30 • Door Lukas Daalder Met nog twee maanden te gaan is het wellicht wat vroeg om al een terugblik op het jaar 2023 te geven, maar onder het mom van ‘je moet het ijzer smeden als het heet is’ doe ik het toch. Het ‘ijzer’ is in dit geval de Amerikaanse staatsobligatiemarkt en dat ‘heet’ is de correctie die daar nu al enige tijd gaande is en met een beetje pech dit jaar nog verder doorzet. De grafiek links laat de jaarrendementen (rode balken) van de brede Amerikaanse staatsobligatiemarkt zien. Over de vijftig jaar van 1972 tot en met 2021 leverde dat een gemiddeld (meetkundig) rendement van 6,6% op, waarbij het aantal verliesjaren op één hand te tellen was. Aan dat mooie track-record kwam de laatste drie jaar een eind, waarbij we met name in 2022 (-14.5%) een ongekend zware correctie hebben gezien. Het gele vlak geeft het cumulatieve verlies weer (op jaarbasis), waarbij de teller inmiddels op -17% staat. Nogmaals, 2023 is nog niet afgerond, dus wellicht dat we de hattrick van drie verliesjaren op rij kunnen voorkomen, maar zelfs dan nog is dit uiteraard een ongekende correctie. Papieren verliezen? Nou zullen de echte obligatie-diehards stellen dat dit papieren verliezen zijn, aangezien obligaties uiteindelijk altijd weer afgelost worden op de prijs waar tegen ze zijn uitgegeven. Strikt genomen klopt dit, maar dat je soms wel tien jaar moet wachten totdat je je originele inleg terugkrijgt, laat ook zien dat je gedurende lange tijd blootstaat aan een belangrijk risico: inflatie. Het is maar de vraag wat er met de koopkracht gebeurt van de 1000 dollar die je over 10 jaar pas terugkrijgt. Reëel obligatierendement valt tegen Om ook dat enigszins inzichtelijk te maken, laat ik in de rechtergrafiek hetzelfde verloop zien, maar dan in reële termen. Dit levert een heel stuk minder gunstig beeld op, met name als gevolg van de hoge inflatie die we in de jaren zeventig hebben gezien. Het gemiddelde reële rendement in de periode 1972 tot 2021 bedroeg 2,7%, maar als we de laatste twee jaren daaraan toevoegen, dan daalt dat gemiddelde tot 2,1%. Vooral het gele vlak valt hierbij op: cumulatief staat de verliesteller momenteel op -30%, waarmee we inmiddels tegen een pijnlijkere correctie aankijken dan we in de periode 1972-1981 voor onze kiezen kregen. Eén troost: nu de rentes een heel stuk hoger liggen, zijn ook de rendementsverwachtingen naar de toekomst toe weer een heel stuk gunstiger. Of we over vijftig jaar weer over een gemiddeld rendement van 6,6% zullen spreken, vraag ik me echter wel af. In 1972 stond de (10-jaars) kapitaalmarktrente op 8%, waar we nu tegen een rente van (minder dan) 5% aankijken. Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?