Column

Grafiek van Daalder: Duitse inflatie loopt uit de hand?

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Oplopende Duitse inflatieverwachtingen.

Onder het kopje ‘indicatoren waar je niet elke dag naar kijkt, maar die wel belangrijk zijn’ vandaag een grafiek die de inflatieverwachtingen in financiële markten laat zien. Kleine disclaimer vooraf: inflatieverwachtingen heb je in vele vormen en maten, variërend van consumentenenquêtes, consensusverwachtingen onder economen, ramingen van officiële instellingen en verwachtingen die je uit de Purchasing Manager Indices (PMIs) kunt aflezen. Over ‘de’ inflatieverwachtingen kun je dus moeilijk spreken.

Het grote nadeel van al deze vormen van inflatieverwachtingen is dat ze maar eens per maand/kwartaal/jaar worden gepubliceerd, terwijl er dan ook nog sprake is van een vertragingseffect. Daarom kijken strategen, zoals ik, liever naar de inflatieverwachtingen waarop daadwerkelijk gehandeld wordt.

Ook daar heb je veel verschillende producten van, maar in de grafiek van deze week kijken we naar het zogenaamde ‘5 year 5 year forward’ contract (5Y5Y forward). Dit is de gemiddelde inflatie over een periode van 5 jaar, startend over 5 jaar. De gemiddelde inflatie over de periode 2028-2033 dus.

Dit klinkt misschien een beetje gekunsteld, maar het voordeel van deze aanpak is dat je geen last hebt van bijvoorbeeld de laatste uitschieter van de olieprijs, of van een vertekening van de vooruitzichten doordat de huidige inflatie tijdelijk heel hoog is. Het geeft een goed beeld van wat de markt denkt dat er op de langere termijn met de inflatie gaat gebeuren.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Komen we bij de grafiek zelf. De rode lijn geeft de 5Y5Y forward van Duitsland weer, de gele die van de VS, het groene vlak het verschil tussen die twee. De twee grote recente uitschieters in de grafiek zijn de coronacrisis (2020, de scherpe daling) en de start van de oorlog in Oekraïne (2022, scherpe stijging).

Het beeld is duidelijk: inflatie was over de periode 2013-2020 geen echt een issue. De verwachting voor de VS fluctueerde in die periode rond de 2,1% en die van Duitsland lag gemiddeld op 1,6%. Die 1,6% was uiteraard lager dan de doelstelling van de ECB (net iets onder de 2%), wat dan weer verklaart waarom de ECB tussen 2013 en 2020 zo haar best deed om juist meer inflatie in het systeem te creëren.

Het groene vlak geeft verder aan dat de markt er over het algemeen vanuit ging dat de Duitse inflatie lager zou uitvallen dan de Amerikaanse. Daar is de afgelopen weken sluipenderwijs een einde aan gekomen, waarbij met name de eenzijdige oplopende inflatieverwachtingen voor Duitsland in het oog springen.

De Duitse 5Y5Y forward handelde vorige week tijdelijk zelfs even boven de 2,5%, terwijl de zogenaamde 10-jaars break-even swap zelfs even de 3% aantikte. Anders gezegd: de markt verwachtte op dat moment dat de Duitse inflatie over de komende tien jaar gemiddeld op 3% zou uitkomen!

"De eenzijdige oplopende inflatieverwachtingen voor Duitsland springen in het oog"

Nogmaals, er zijn meerdere vormen van inflatieverwachtingen, dus we weten nog niet in hoeverre dit zich ook zal vertalen in een stijging van de inflatieverwachtingen van consumenten en producenten. Toch kan ik me zo voorstellen dat dit niet in goede aarde is gevallen bij de ECB. Ik vermoed dan ook dat de beleidsrente van de ECB de komende maanden nog een stevig stuk verhoogd zal gaan worden, waarmee ook de risico’s voor een recessie weer zal gaan oplopen. Ik ben dan ook zeer benieuwd in hoeverre de Europese aandelenmarkt de sterke performance in 2023 zal weten vast te houden.

"Ik ben dan ook zeer benieuwd in hoeverre de Europese aandelenmarkt de sterke performance in 2023 zal weten vast te houden"

Impact beleggen