Column

Grafiek van Daalder: Hoezo is de gasprijs laag!

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Het verschillende energieverbruik van Europese huishoudens.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bron: BlackRock Investment Institute met data van de Financial Times, januari 2023.

De grafiek van deze week is er eigenlijk eentje van de jaaroverzichten van 2022. Toch zijn de cijfers wat mij betreft interessant genoeg om nog even te bespreken. Je ziet met welke energiebronnen huizen in verschillende Europese landen verwarmd worden.

Weliswaar is de verwarming van huizen iets anders dan het totale energieverbruik van een land, maar ik vind het desondanks aardig om te zien hoe divers Europa nog steeds in elkaar steekt, en dus ook hoe de huidige energiecrisis door huishoudens in heel Europa anders wordt ervaren.

Vooral de landen die sterk afhankelijk zijn van gas zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nederland en het VK dus. Of moet ik zeggen, zaten in de hoek waar de klappen vallen? De Europese gasprijs zit inmiddels onder de 60 euro per megawattuur, wat gerekend vanaf de intraday top van 340 euro, augustus vorig jaar een daling van ruim 80% betekent.

"Vooral de landen die sterk afhankelijk zijn van gas zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nederland en het VK dus"

Gasprijs verdrievoudigd

“Wat nou inflatie, er is sprake van deflatie!” roept gelijk de goegemeente. Dat klopt als je rekent vanaf de top, maar belangrijker is dat die 60 euro nog steeds een verdrievoudiging van de prijs is ten opzichte van het langeretermijngemiddelde van 20 euro over de periode 2010-2020.

De inflatoire impact mag dan wel wegvallen (omdat die kijkt naar de verandering ten opzichte van slechts een jaar geleden), maar de economische pijn van die verdrievoudiging van de prijs blijven we nog wel even voelen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kan ik je uiteraard ook de Daalder Denkt Hardop van deze week adviseren!

Assetallocatie