Grafiek van Daalder: Dit was mijn laatste. Tot ziens! Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelde elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week presenteert hij zijn laatste: 150 jaar Amerikaanse aandelen. Ofwel, beleggen met een lange adem loont. 3 maart 2024 10:00 • Door Lukas Daalder Mocht u het nog niet gehoord hebben, dan bij deze een officiële mededeling: ik stop ermee. Eind januari heb ik mijn ontslag aangeboden bij BlackRock, heb ik mijn vertrek als columnist bij het Financieele Dagblad aangekondigd, ben ik gestopt met mijn podcast en rond ik - met deze laatste grafiek - ook mijn wekelijkse bijdrage aan IEX Profsaf. Anders dan dat ik de komende drie maanden even helemaal niets met economie en financiële markten van doen wil hebben, heb geen concrete toekomstplannen. Ik duik op een gegeven moment wel weer ergens op, vermoed ik zo, maar of dat nog in de financiële sector zal zijn, vraag ik mij op dit nog wel af. Gewoon even rust en daarna wat anders. Aan zo’n besluit moet je wel een beetje een goede uitsmijter koppelen en dat is de klassieker hierboven. De grafiek laat het verloop van de totale reële rendementen zien die je de afgelopen 150 jaar in Amerikaanse aandelen had kunnen behalen. De as is logaritmisch, en dat houdt in dat een stijging van 100 naar 110 visueel er precies hetzelfde uitziet als een stijging va 1000 naar 1100. Daarnaast geven de lichtgrijze vlakken de periodes van Amerikaanse recessies weer, de donkergrijze vlakken de tijden van oorlog waarbij de VS betrokken was en staan er ook nog een aantal andere specifieke gebeurtenissen weergegeven. Zoals de Knickerbocker crisis van 1907 – wie kent hem nog…? Geduld loont De boodschap van de grafiek is, denk ik, wel duidelijk. Ondanks ettelijke recessies, meerdere (wereld)oorlogen en allerlei verschillende zeepbellen (dotcom, Amerikaanse huizenmarkt) en crises (OPEC-crisis, de koude oorlog, 9-11, covid) hebben beleggers met een lange adem altijd wel een aardig rendement behaald. Maar je dan moest je natuurlijk niet in paniek raken op het moment dat de beurs met 50% kelderde en soms (zoals in de periode 1930-1940) moest de belegger ook behoorlijk wat geduld hebben, maar toch. Ik ben heel benieuwd hoe deze grafiek er over 150 jaar uit zal zien. Groet, Lukas Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.