Column

Grafiek van Daalder: Pure winst voor de belegger

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: dalende ETF-kosten.

 

Zo op het eerste gezicht niet de meest indrukwekkende grafiek, maar de boodschap is daarentegen denk ik wel degelijk belangrijk. De grafiek geeft de ontwikkeling weer van de weighted average fees van de gemiddelde internationale ETFs per beleggingscategorie.

De gele lijn drukt de fees uit voor grondstoffen, zwart voor aandelen en rood voor fixed income. Bedenk wel dat er binnen elke categorie sprake is van variatie: in de liquide large cap Amerikaanse aandelenmarkt liggen de kosten bijvoorbeeld een stuk lager dan in die van opkomende markten.

De grafiek spreekt eigenlijk voor zich: de kosten waar je als belegger mee te maken krijgt, zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald. Bedroegen de fees voor de gemiddelde ETF in 2012 nog ongeveer 35 basispunten, in 2023 is dat meer dan gehalveerd tot 18 basispunten.

 

"De kosten waar je als belegger mee te maken krijgt, zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald"

Minder kosten = minder verliezen

Ik moet daarbij denken aan de uitspraak van Jack Bogle, zo’n beetje de godfather van de ETFs: “In the casino, the house always wins. In horse racing, the track always wins. In Powerball lottery, the state always wins. Investing is no different. In the game of investing, the financial croupiers always win, and investors as a group lose.”

De mate waarin beleggers ‘verliezen’ hangt uiteraard samen met hoe hoog de kosten zijn. Dat die kosten de afgelopen jaren steeds verder onder druk zijn komen te staan, is pure winst voor de belegger.

Assetallocatie