Liquidatie van ETF's is een kostbaar beleggingsrisico Elk jaar komen er honderden nieuwe ETF's en beleggingsfondsen bij, waarvan vele na verloop van tijd weer zijn verdwenen. De liquidatie van een ETF kan volgens Detlef Glow van LSEG Lipper voor beleggers flink in de papieren lopen. 18 maart 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meeste mensen die al wat langer beleggen in ETF’s en actief beheerde fondsen zullen het wel eens hebben meegemaakt: de opheffing of de fusie van een fonds waarin ze beleggen. Volgens beleggingsexpert Detlef Glow komt het vaker voor dan gedacht en kan het voor flinke kosten zorgen. Waarom kan het kostbaar zijn? In principe krijgen mensen bij liquidatie toch gewoon de onderliggende waarde terug? Ja, maar er zijn andere kosten, zegt Glow. Streep door de rekening Ten eerste kan het een streep door de strategie betekenen. Een voorbeeld: stel iemand wil graag investeren in een Nederlandse fonds voor smallcaps, maar dat wordt opgeheven en er is geen goed alternatief. Dan moet de strategie worden aangepast. Gedwongen verlies nemen Een andere reden waarom het pijnlijk kan zijn, is als een fonds wordt opgeheven als het op een fors verlies staat. Beleggers worden dan gedwongen dat verlies te nemen, terwijl ze daar niet om hadden gevraagd. Dit komt regelmatig voor omdat het juist fondsen zijn die niet zo in de mode zijn en waarvan de koersen laag staan, die vaak worden opgedoekt. Eind vorige eeuw werden er bijvoorbeeld veel internetfondsen opgericht die weer werden opgedoekt of gefuseerd met bredere technogiefondsen toen de hype voorbij was. Afwikkelingskosten Ten slotte bestaat er nog het gevaar dat fondsbeheerders de kosten van een liquidatie proberen af te wentelen op beleggers. Bovendien kunnen er in sommige landen ook fiscale gevolgen zijn als er over gerealiseerde winsten vermogensbelasting moet worden betaald. Let op waarin u belegt Het is met andere woorden belangrijk voor beleggers om het sluitingsrisico van fondsen zo klein mogelijk te houden. Er kan daarvoor naar de trackrecord gekeken worden (hoe langer een fonds bestaat, hoe beter); de fund flows (een stabiele instroom is een teken van kracht) en de omvang van een fonds (fondsen die het niet lukt om binnen een paar jaar een bepaald niveau te bereiken, lopen meer risico). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.