Column

Grafiek van Daalder: Amerikaanse beurs lijkt op een one-trick-pony

Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: De vijf grootste Amerikaanse en Europese aandelen zijn zeer verschillend.

Een van de thema’s die momenteel veel aandacht krijgt in financiële markten is het feit dat de opmars van met name de Amerikaanse beurs te danken is aan slechts een klein groepje aandelen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verschil in performance tussen de S&P 500 (zoals we hem kennen) en de S&P 500 equal weight waarin de aandelen allemaal een even zwaar gewicht krijgen, of het historische verloop van het cumulatieve gewicht van de Top 5 aandelen in de totale index.

Dat levert dan uitspraken op als "90% van de koerswinst van de S&P 500 was dit jaar te danken aan slechts zeven aandelen", of "Het gewicht van de Top 5 aandelen is nu zelfs groter dan tijdens de internetzeepbel".

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De dreigende ondertoon is hierbij vaak moeilijk te missen. Of de 24,2% van de Top 5 in de grafiek hierboven nou inderdaad ongezond of onhoudbaar is, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Het klinkt hoog, maar wie zegt dat het niet nog naar bijvoorbeeld 30% kan stijgen?

Amerikaanse en Europese verschillen

Ik vermoed dat het de gemiddelde indexbelegger weinig kan schelen waar de koerswinst vandaan komt: de S&P 500 staat simpelweg 11,6% in de plus. Toch zie ik wel degelijk een probleem met de ontwikkeling in de Amerikaanse markt en die wordt duidelijk als je de sectorsamenstelling van de Amerikaanse beurs vergelijkt met die van Europa (de STOXX 600 in dit geval).

Niet alleen is de concentratie van de Amerikaanse markt veel groter (de Top 5 is goed voor 24,2% van de Amerikaanse index tegen slechts 12,6% in Europa) maar bovendien zie je dat de grote namen uit de VS eigenlijk allemaal uit dezelfde sectoren komen. Technologie overheerst, met in het verlengde daarvan bedrijven als Meta en Amazon, die je met een beetje fantasie ook als tech-aandelen kunt zien.

De Top 5 in Europa is niet alleen veel kleiner, maar qua samenstelling ook een stuk beter gediversifieerd: voedsel, farma, technologie, luxegoederen. Hiermee is overigens niet gezegd dat je beter in Europese aandelen kunt beleggen. Het kan best zijn dat de opmars van AI doorzet, waar met name de Amerikaanse markt van zal weten te profiteren.

"De Top 5 in Europa is niet alleen veel kleiner, maar qua samenstelling ook een stuk beter gediversifieerd"

Aan de andere kant is het duidelijk dat de Amerikaanse markt steeds meer op een one-trick pony begint te lijken: alles staat of valt met de verwachting dat technologie ook in de toekomst haar belofte weet waar te maken. Een belegging in Europese aandelen (of index) is wat dat betreft beter gediversifieerd en minder afhankelijk van het succes van slechts één sector, laat staan van één bedrijf.

Impact beleggen