Column

Als beleggers ook goed kunnen schrijven

Van beleggingsprofessionals voor beleggingsprofessionals: dit waren de tien best gelezen artikelen van onze columnisten in 2022.

1. Vier zwarte zwanen voor de komende 10 jaar
Auteur: Edin Mujagic, hoofdeconoom van OHV vermogensbeheer
Datum: 19 augustus 2022

Intro: "Een zwarte zwaan ziet u niet aankomen, maar toch is het interessant om een lijstje met voor beleggers mogelijke negatieve gebeurtenissen te maken. Edin Mujagic verzamelde vier zwarte zwanen tijdens een bergwandeling."

Edin Mujagic

2. Bearmarketrally of niet?
Auteur: Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrateeg van ABN AMRO
Datum: 11 augustus 2022

Intro: "Inflatiezorgen en recessie-angst blijven het sentiment van beleggers domineren. Toch heeft de beurs na het dieptepunt in juni een forse rally laten zien. Is dit van tijdelijk aard of kan er nog meer worden verwacht? Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO, blijft defensief gepositioneerd en terughoudend op aandelen."

3. Obligaties zijn opnieuw aantrekkelijk
Auteur: Renco van Schie, partner en CIO van Valuedge
Datum: 4 juli 2022

Intro: ""De risico’s van het aanhouden van obligaties liggen nu veel lager dan 12 maanden geleden, en de rendementen zijn veel hoger." Daarom koopt Renco van Schie van Valuedge meer obligaties."

Renco van Schie van Valuedge

4. Waardering doet er weer toe
Auteur: Reineke Davidsz, lid dividendteam van Van Lanschot Kempen
Datum: 10 februari 2022

Intro: "Hoge inflatie en rente raken veel aandelen, vooral als de waarderingen torenhoog zijn en de kasstromen ver weg in de toekomst liggen. Voor dividendaandelen is de situatie heel anders, schrijft Reineke Davidsz van het dividendteam van Kempen in haar eerste column voor IEX Profs. Welkom!"

5. Het wachten is op de capitulatie
Auteur: Hendrik Tuch, hoofd obligaties Nederland van Aegon AM
Datum: 24 oktober 2022

Intro: ""U hoefde niet de TV aan te zetten voor een Halloween horrorfilm. Volg gewoon de financiële markten, die zijn griezelig genoeg." Obligatiebelegger Hendrik Tuch van Aegon AM rekent op een laatste sterke daling van de beurzen."

6. 2023 wordt geen herhaling van 2022
Auteur: Ewout van Schaick, hoofd multi-asset van NN IP
Datum: 15 november 2022

Intro: "Volgens Ewout van Schaick, hoofd mixfondsen van NN IP, beleven beleggers dit jaar een uitzonderlijk jaar. In 2023 liggen er betere kansen, met name voor obligaties. Lees de diepgaande analyse."

7. Sinterklaas bestaat echt!
Auteur: Wouter Weijand, CIO van Providence Capital
Datum: 30 november 2022

Intro: "Plafonds op energieprijzen en hypotheekrentes. Vastzetten van de yieldcurve. Dure pensioenindexering. Tot 15% loonsverhogingen. Het regent kadootjes sneert Wouter Weijand."

Wouter Weijand van Providence Capital

8. Succesvol beleggen vraagt om goede assetallocatie
Auteur: Eelco Ubbels, oprichter en directeur van Alpha Research
Datum: 28 januari 2022

Intro: "Assetallocatie bepaalt voor meer dan 80% het uiteindelijke beleggingsrendement. Om die reden loont het om de beste assetallocators te volgen. Wie dat zijn?"

9. Grafiek van Daalder: 2022 een rampzalig beleggingsjaar?
Auteur: Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock Nederland
Datum: 24 november 2022

Intro: "In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wie van de drie?"

Lukas Daalder van BlackRock

10. Het grote energiedilemma
Auteur: Gerben Lagerwaard, head of Continental Europe, Global Institutional Group bij State Street Global Advisors.
Datum: 19 september 2022

Intro: "Door het gasconflict met Rusland heeft fossiele energie dit jaar de wind vol in de zeilen. Volgens Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is dit een tijdelijk fenomeen. "Voor de EU is diversificatie van de energievoorziening cruciaal om energiezekerheid te realiseren. Dat kan alleen worden bereikt met hernieuwbare energie."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie