Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de staatsobligaties- en bedrijfsobligaties-portefeuilles in Nederland. Hendrik Tuch is afgestudeerd in economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is geregistreerd als Chartered Financial Analist en als senior vermogensbeheerder bij het Dutch Securities Institute.
Column

Het wachten is op de capitulatie

"U hoefde niet de TV aan te zetten voor een Halloween horrorfilm. Volg gewoon de financiële markten, die zijn griezelig genoeg." Obligatiebelegger Hendrik Tuch van Aegon AM rekent op een laatste sterke daling van de beurzen.

Laat het maar aan de Amerikanen over om van eeuwenoude tradities een commercieel feestje te maken. Volgens historici begon Kerstmis in het Romeinse rijk als een feest voor de viering van de geboorte van belangrijke goden, nu zijn kerstwinkels heel het jaar open om je in de kerstsfeer te kunnen dompelen. Ook het vereren van de heilige Valentijn is uitgelopen tot een feest met veel chocolade en slechte films.

Voor Halloween geldt hetzelfde. Was het oorspronkelijk een feest om de geesten te verdrijven, nu is het vooral een commercieel succes waarbij Amerikanen meer dan 10 miljard dollar besteden aan kostuums, snoepgoed en pumpkin spiced koffie.

Dit jaar is de keuze voor het engste halloweenkostuum heel eenvoudig: ga gewoon gekleed als centrale bankier, dus een net pak met goed gepoetste schoenen. Want de renteverhogingen van centrale bankiers hebben al veel pijn gedaan op de financiële markten en dan moet de impact van hun beleid op de economie nog komen.

Hoge rente is aandelenalternatief

De afgelopen weken zijn marktrentes verder opgelopen na een nieuwe reeks slechte inflatiecijfers en waarschuwingen voor verdere renteverhogingen. Dit is niet alleen een probleem voor obligatiebeleggers, ook aandelenbeleggers worden steeds nerveuzer over de rentebewegingen en dat lijkt mij terecht.

"Aandelenbeleggers worden steeds nerveuzer over de rentebewegingen en dat lijkt mij terecht"

Beleggers hebben nu de keuze om in tweejaars Amerikaanse staatsobligaties te beleggen met een rente van meer dan 4,5%. Met de toenemende economische onzekerheid is dat voor steeds meer beleggers een veilig alternatief ten opzichte van meer risicovolle beleggingen.

Winstcijfers kunnen sentiment verder bederven

Wat doen de winsten? Komende weken worden de zenuwen van aandelenbeleggers verder getest met de publicatie van winstcijfers over het derde kwartaal. Met name in de laatste week van oktober komen de cijfers uit van de mega-caps zoals Alphabet, Microsoft en Apple die het sentiment verder kunnen bederven. Zeker voor een producent van dure consumentenartikelen als Apple moet het toch steeds lastiger worden om in deze tijd van hoge inflatie en een sterke dollar de winst verder op te schroeven.

Ook de belangrijke Chinese markt biedt Apple geen vreugde. De economie loopt daar zo slecht dat de Chinese overheid besloten heeft om het GDP-cijfer pas te publiceren nadat het Partijcongres is afgelopen.

Europese aandelenbeurzen zijn in de afgelopen weken redelijk blijven liggen, waarschijnlijk omdat de zwakke euro positief uitwerkt op winstcijfers. Maar ook de ECB wil het rentebeleid flink verkrappen en Lagarde kan eind deze maand beleggers laten schrikken tijdens haar speech na de ECB-meeting op 27 oktober.

Beleggers verliezen laatste restje hoop?

Aandelenbeurzen zijn dit jaar natuurlijk al flink gedaald en het sentiment is al zeer slecht, maar wat nog ontbreekt, is een echte capitulatie op de beurzen. Een additionele scherpe daling kan ervoor zorgen dat het laatste restje beleggers die tot nog toe op elke dip hebben gekocht, de hoop verliezen. Dat zou een signaal kunnen zijn dat we een bodem hebben bereikt en vanaf dat moment kunnen zowel de obligatiemarkten als aandelenmarkten een herstel laten zien.

"Wat nog ontbreekt, is een echte capitulatie op de beurzen"

Tot aan Halloween op 31 oktober  krijgen we veel informatie binnen over de staat van bedrijfswinsten, de wereldeconomie, en het monetaire beleid. Deze data kan de impuls geven voor een mogelijke capitulatie van beleggers, wat voor centrale banken dan weer een teken is om gas terug te nemen voor hun monetaire verkrapping.

Komende weken hoeft u waarschijnlijk niet de TV aan te zetten voor een Halloween-horrorfilm. Volg gewoon de financiële markten, die zijn griezelig genoeg.

Hendrik Tuch, CFA is hoofd vastrentende waarden Nederland bij Aegon Asset Management. Aegon Investment Management B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als een beheerder van beleggingsinstellingen. Op basis van haar vergunning is Aegon Investment Management B.V. geautoriseerd om individueel vermogensbeheer en beleggingsadvies te verlenen in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

Impact beleggen