Grafiek van Daalder: 2022 een rampzalig beleggingsjaar? In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wie van de drie? 24 november 2022 10:05 • Door Lukas Daalder "Vandaag een quiz en een grafiek die kanttekeningen plaatst bij het heersende idee dat 2022 een rampzalig beleggingsjaar is. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat 2022 een feestje is, maar de gedachte dat dit het slechtste beleggingsjaar is sinds The Great Depression vind ik toch wat overdreven. Klik op de afbeelding voor een grote versie Maar eerst de quiz. De grafiek van deze week laat drie lijntjes zien. De vraag is: welke van de drie geeft het verloop van de S&P 500 gedurende dit jaar weer? Beeld hier een gepaste stilte in, om antwoord op de vraag te kunnen geven. De gemiddelde belegger weet volgens mij wel dat de S&P 500 dit jaar in bear market territory terecht is gekomen, wat een daling van 20% of meer inhoudt. De rode lijn lijkt dus de logische kandidaat voor de S&P 500. Dat antwoord is inderdaad correct, maar wie voor geel of groen gaat, heeft eigenlijk ook gelijk. De rode lijn is de S&P 500 gemeten in dollars (zoals we hem normaal zien), de gele lijn de S&P 500 gemeten in euro’s en de groene lijn de S&P 500 gemeten in yens. Het verschil tussen de drie lijnen is het verloop van de wisselkoers. De dollar is dit jaar oppermachtig gebleken en dat heeft de verliezen van buitenlandse beleggers in de Amerikaanse markt beperkt. Een Japanse belegger die aan het begin van het jaar in de S&P 500 stapte en zijn wisselkoersrisico niet afdekte, heeft momenteel een rendement van +3% behaald en daar komt het dividend nog bij. "De dollar is dit jaar oppermachtig gebleken en dat heeft de verliezen van buitenlandse beleggers in de Amerikaanse markt beperkt" Obligatieverliezen zijn groter Mocht je denken dat de grafiek slechts een grappige gimmick is: niets is minder waar. De Total Return MSCI All Countries index in euro’s staat, op het moment van schrijven, op een jaarverlies van 8%. Misschien geen vetpot, maar ook niet bepaald een rampjaar, zou ik zeggen. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat het gaat om rendementen zonder wisselkoersafdekking, want wie voor de hedged variant was gegaan zou dit jaar 15% onder water hebben gestaan. Ook dat valt in historische perspectief overigens nog wel mee, als je het afzet tegen de verliesjaren van 2002 of 2008, toen de wereldwijde aandelenmarkt te maken had met correcties van 30 tot 40%. Dat 2022 een mooi beleggingsjaar is, zul je mij niet horen beweren, maar dat komt vooral door de correctie in de obligatiemarkt. Qua aandelen had het een heel stuk erger kunnen zijn." Deel via:
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.