Grafiek van Daalder: Europese aandelen doen het beter In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: de opmerkelijke outperformance van Europese aandelen. 8 december 2022 09:00 • Door Lukas Daalder Vandaag een grafiek die het relatieve verloop van de MSCI van de VS afzet tegen dat van de MSCI Europa (beide bruto total return data en in lokale valuta). Het indexniveau (het zwarte lijntje) zelf zegt dus eigenlijk niet zoveel, maar de beweging laat zien welke regionale aandelenmarkt het beter doet. Stijgt de zwarte lijn, dan is de VS de winnaar, daalt de zwarte lijn, dan zit Europa in de lift. Klik op de afbeelding voor een grote versie Daaronder een klassieke drawdown chart, die laat zien hoeveel ‘verlies’ je vanaf de top hebt geleden. Zo is beter te zien dat er sinds 1999 slechts twee periodes zijn geweest waarin Europese aandelen het beter deden: rond de dotcom-zeepbel (1999-2000) en in aanloop naar de Global Financial Crisis (2003-2007). De comeback van Europese aandelen Sinds 2007 is de relatieve opmars van de VS niet te stuiten. Wat nou zo opmerkelijk is, is dat Europa dit jaar zowaar een serieuze poging doet om de beste relatieve performance sinds 2010 neer te zetten. Deels is dat te danken aan de eenmalige piek rond de inval van Oekraïne door de Russen, maar het valt niet te ontkennen dat Europa het ook de afgelopen maanden in relatieve termen beter heeft gedaan. Sinds begin maart heeft de MSCI Europe een outperformance van een procent of 17 bij elkaar weten te sprokkelen. Het is opvallend dat we ondanks een oorlog en een energiecrisis, die in Europa toch echt wat ernstiger is dan in de V, juist nu in relatieve termen winst weten te boeken. "Sinds begin maart heeft de MSCI Europe een outperformance van een procent of 17 bij elkaar weten te sprokkelen" Nou is 2022 het jaar waarin de waardering van aandelen een belangrijke rol heeft gespeeld in de correctie (Nasdaq - 30%, S&P500 -17%), dus ik vermoed dat dat een deel van de verklaring is. Overigens hebben we nog een hele weg te gaan voordat we de vlag echt kunnen uithangen: wie op 7 december 2009 in de MSCI VS stapte, heeft een jaarlijks rendement van 12,4% in dollars behaald. Voor wie alles in Europa belegde is dat rendement ‘slechts’ 7,4% in euro’s. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.