Column

Grafiek van Daalder: Europese aandelen doen het beter

In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: de opmerkelijke outperformance van Europese aandelen.

Vandaag een grafiek die het relatieve verloop van de MSCI van de VS afzet tegen dat van de MSCI Europa (beide bruto total return data en in lokale valuta). Het indexniveau (het zwarte lijntje) zelf zegt dus eigenlijk niet zoveel, maar de beweging laat zien welke regionale aandelenmarkt het beter doet. Stijgt de zwarte lijn, dan is de VS de winnaar, daalt de zwarte lijn, dan zit Europa in de lift.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Daaronder een klassieke drawdown chart, die laat zien hoeveel ‘verlies’ je vanaf de top hebt geleden. Zo is beter te zien dat er sinds 1999 slechts twee periodes zijn geweest waarin Europese aandelen het beter deden: rond de dotcom-zeepbel (1999-2000) en in aanloop naar de Global Financial Crisis (2003-2007).

De comeback van Europese aandelen

Sinds 2007 is de relatieve opmars van de VS niet te stuiten. Wat nou zo opmerkelijk is, is dat Europa dit jaar zowaar een serieuze poging doet om de beste relatieve performance sinds 2010 neer te zetten. Deels is dat te danken aan de eenmalige piek rond de inval van Oekraïne door de Russen, maar het valt niet te ontkennen dat Europa het ook de afgelopen maanden in relatieve termen beter heeft gedaan.

Sinds begin maart heeft de MSCI Europe een outperformance van een procent of 17 bij elkaar weten te sprokkelen. Het is opvallend dat we ondanks een oorlog en een energiecrisis, die in Europa toch echt wat ernstiger is dan in de V,  juist nu in relatieve termen winst weten te boeken.

"Sinds begin maart heeft de MSCI Europe een outperformance van een procent of 17 bij elkaar weten te sprokkelen"

Nou is 2022 het jaar waarin de waardering van aandelen een belangrijke rol heeft gespeeld in de correctie (Nasdaq - 30%, S&P500 -17%), dus ik vermoed dat dat een deel van de verklaring is.

Overigens hebben we nog een hele weg te gaan voordat we de vlag echt kunnen uithangen: wie op 7 december 2009 in de MSCI VS stapte, heeft een jaarlijks rendement van 12,4% in dollars behaald. Voor wie alles in Europa belegde is dat rendement ‘slechts’ 7,4% in euro’s.

Assetallocatie