T. Rowe Price

Fund Award: Equity US • T. Rowe US Blue Chip Equity

Helen Ford

“We volgen bedrijven vanaf het begin en zien ze groeien tot een largecap”

De combinatie van gedegen research, waardebeleggen en het nodige geduld hebben de fondsmanagers van T. Rowe Price naar eigen zeggen een Lipper Award opgeleverd. T. Rowe Price is in het Nederlandse fondsschap wellicht niet zo’n bekende naam, maar daar komt dankzij de Lipper Award voor het beste Amerikaanse grote aandelenfonds wellicht verandering in.

De Award heeft het fonds volgens productmanager Helen Ford gekregen door de langdurige en gedegen in-house research, die voortdurend wordt doorontwikkeld. “We volgen bedrijven vaak al vanaf het begin en omdat we ze hun hele corporate levenscyclus blijven volgen, weten we veel van de onderneming tegen de tijd dat het een largecap is.” Dat kost de nodige tijd en mankracht, maar Ford beschrijft het fondshuis als een belegger met een lange adem.

“We zijn geduldige beleggers die de nadruk leggen op een langetermijnstrategie en goede bedrijfsfundamenten. Voor dit fonds is de beleggingsstrategie geheel bottom-up. De portfolio-omzet is laag, we richten ons echt op langetermijnwinstgroei bij ondernemingen en weinig handelen beperkt de transactiekosten.”

Wat ook meehelpt met het consistente beleggingsbeleid van het fonds is de fondsmanager, Larry Puglia, die het fonds vanaf de oprichting in 1993 leidt.” Dat geduld komt ook in ander elementen van de portefeuillefilosofie tot uitdrukking. Ford legt uit: “We leggen de nadruk op duurzaamheid van de winst en een gezonde vrije kasstroomgroei. Veel beleggers geven de voorkeur aan groeiaandelen, ook al is de groei waarschijnlijk van korte duur. Wij geven de voorkeur aan bedrijven die winstgevend zijn en dus vrije kasstroom op consistente basis kunnen laten groeien.”

Daarnaast houdt het team van T. Rowe Price het management van een onderneming goed in de gaten. “Hoe productief is het management en hoe zetten zij het kapitaal aan het werk? Investeren ze, kopen ze eigen aandelen in, keren ze regelmatig dividend uit? Deze beslissingen zijn van grote invloed op de continuïteit van het bedrijf en de kansen voor de toekomst. Voordat we aandelen van een onderneming kopen moeten die wel te koop zijn tegen een volgens ons redelijke waardering.”

Zijn die aandelen nog wel te vinden op de Amerikaanse markt? “Ondanks de recente koersstijgingen zijn de aandelenwaarderingen nog redelijk gewaardeerd vergeleken met langetermijngemiddelden. Largecaps blijven goede perspectieven bieden op een solide risico-rendement. Bepaalde ondernemingen blijven imponeren met hun cijfers, ondernemingen die actief zijn in de sectoren huisvesting, auto’s en detailhandel herstellen en de werkloosheid is aan het dalen."

"Rente en inflatie moeten op een aanvaardbaar niveau blijven, dat wel. We zien wel dat beleggers minder tolerant zijn ten opzichte van winstmissers en fouten van ondernemingen. Die worden op de beurs meteen afgestraft, wat voor langetermijnbeleggers zoals wij wellicht weer mooie instapmomenten biedt.”

Op een breder niveau verwacht T. Rowe Price dat de overheden in Europa en de VS stappen hebben gezet met het terugdringen van de begrotingstekorten, maar dat er nog verdere hervormingen noodzakelijk zijn. Het proces van de Fed om de steunmaatregelen langzaam af te bouwen zien ze volgens Ford als een positieve indicator voor economisch herstel op een meer solide basis.