Jyske Invest

Group Award: Overall Small
Group Award: Mixed Assets Small
Fund Award: Mixed Asset EUR Balanced • Global Jyske Invest Dynamic Strategy

Edwin van der Plas

"Het doorsnee mixfonds is achterhaald, wij gaan uit van het risicoprofiel van de klant"

Het kleine, maar zeer internationaal opererende Deense fondshuis Jyske Invest mag dit jaar maar liefst drie Lipper Awards in ontvangst nemen. Voor een mixfonds, maar ook op het gebied van de groepsprijzen laten de Denen zich niet onbetuigd. “Het doorsnee mixfonds gaat uit van een achterhaald idee over spreiding met slechts drie smaken: aandelen, obligaties en cash. Wij baseren onze mix op het risicoprofiel dat de klant kiest."

"Het Jyske Invest Dynamic Strategy Fund is er voor beleggers die een volatiliteit van 8% nog acceptabel vinden. Het fonds heeft alle vrijheid om de juiste keuzes te maken op de juiste momenten: het kan wisselen tussen vermogenscategorieën, landen, sectoren, tussen groei en waarde, tussen lange en korte looptijd. Soms kun je je risico-rendementverhouding het beste opzoeken via aandelen, andere keren is het verstandiger highyield- of emerging markets-obligaties te gebruiken. Bij onze strategy funds sluit het risicoprofiel van de beleggingen één op één aan bij dat van de klant. Dat is het grote verschil met traditionele mixfondsen.”

Edwin van der Plas (foto) spreekt namens Jyske Bank, een Deense private bank die voor 60% eigenaar is van Berben’s Effectenkantoor in Weert, waar Van der Plas een van de twee directeuren is. Berben’s is niet zo maar een verkoopkanaal; de Weertse onderneming doet al veertig jaar zaken met de Denen. Jyske opereert vanuit Silkeborg, valt onder Deens toezicht en heeft een oer-Deense bedrijfscultuur. Maar van de 20.000 klanten uit 135 landen woont er niet één in Denemarken. De overige filialen staan in Zürich, Gibraltar, Hamburg, Cannes en dus Weert.

De groep is uiterst solide gefinancierd, met 2,5 miljard euro aan kapitaal – 780 miljoen meer dan de norm, aldus Jyske zelf – en ruim 5 miljard aan liquiditeiten, 1,3 miljard boven de minimumeis. Jyske heeft de afgelopen jaren niet alleen meerdere Lipper fondsawards gewonnen, bij de groepsawards is het kleine, maar internationale huis ook een vaste afnemer van prijzen.

Meerdere awards
Kortom, Jyske doet sterk denken aan dat andere bekende Scandinavische huis uit het Noorse Stavanger: lange adem, eigen(wijze) visie en met een nadruk op wederzijds vertrouwen tussen klant en adviseur. Inderdaad, zegt Van der Plas. “Zowel Jyske, Skagen als wij in Weert hebben de ruimte om een eigen koers te varen vanuit een fundamentele overtuiging.” De twaalf professionals van Berben’s hebben toegang tot de tweehonderd analisten van Jyske. Twee keer eerder wonnen zij Lipper awards.

Hun Dynamic Strategy Fund belegt wereldwijd, waarbij het percentage aandelen mag fluctueren van 40 tot 80% van de portefeuille. Het aantal namen is beperkt: dertig tot vijftig. Evenals het beheerd vermogen: 21 miljoen euro. Toch doet dit fonds het vaak beter dan z’n benchmark. Sinds 2009 was het rendement gemiddeld 13,73% per jaar. “In Denemarken heeft Jyske de bijnaam catfish (meerval),” vertelt Van der Plas. “Dat staat daar voor een eigenaardige en zeer actieve vis, die zuurstof toevoegt aan zuurstofarm water.”