Schroders

Fund Award: Equity Emerging Europe • Schroder ISF Emerging Europe

Tom Wilson

Door politieke risico’s heenkijken

Momenteel zijn er uitdagingen genoeg voor een beheerder van een opkomend- Europafonds. Wie denkt de co-beheerder van het Schroder ISF Emerging Europe – winnaar van een Lipper Fund Awards in de categorie aandelen Oost- Europa – gekluisterd aan zijn scherm aan te treffen, heeft het mis. Tom Wilson staat IEXProfs te woord vanaf een Franse alpentop. Maar ook daar vandaan wordt de markt en de situatie in de Krim en Oost-Oekraïne goed in de gaten gehouden. Dat kan ook moeilijk anders met een portefeuille die voor zo’n 56% uit Russische aandelen bestaat.

“Maar de landenallocatie is slechts 20% van het risico, aandelenselectie voor 80%” – risico ten opzichte van de index, voor alle duidelijkheid. Het fonds verslaat zijn index al vijf jaar op rij. Vooral vorig jaar was indrukwekkend. Waar de index haperde en ruim in de min schoot, bleef het fonds aan de goede kant van de nullijn.

Begin 2014? Zelfde scenario. Over de twaalf maanden tot 31 januari haalde het fonds een rendement van 1,1% tegen -8,5% voor de index.

“In 2013 ging wat dat betreft alles goed wat maar goed kon gaan voor ons. Zowel de landenallocatie als de stockpicks pakten goed uit.” Dat neemt niet weg dat er uitdagingen genoeg zijn voor een beheerder van een opkomend-Europafonds. In Rusland zoekt president Poetin de grenzen op en die andere grote markt in de index, Turkije, wordt gegeseld door een mix van factoren: corruptieschandalen rond ministers en de regeringspartij en de tegenwind van de tapering door de Federal Reserve (die vooral opkomende landen met een zwakke handelsbalans raakt) zijn daarvan de meest prominente.

Lagere waarderingen na sancties
Toch is Wilson gematigd enthousiast over beide landen die samen goed zijn voor 70% van zijn portefeuille. In Rusland zijn de waarderingen wel heel aantrekkelijk aan het worden. In elk geval als je door de politieke risico’s op de korte termijn heen kan kijken. En eventuele sancties vanuit het westen kunnen de komende tijd voor nog lagere waarderingen zorgen. De kapitaalstromen uit het westen worden niet aangemoedigd. “Voor Amerikaanse banken is het nu bijna onmogelijk om zaken te doen in Rusland.”

Wilson schoof aan de vooravond van de escalatie in de Krim-regio op van consumentengoederen naar olie. “De groei in Rusland zwakt al een tijd af, er is een loonaanpassing geweest als gevolg van verkiezingsbeloften maar dat effect ebt weg en Rusland zit aan het einde van een kredietcyclus met banken die de kredietverstrekking terugdraaien.” En geopolitieke spanningen willen de energieprijzen nog wel eens opjagen, natuurlijk.

Enthousiaster is Wilson over Polen, Tsjechië en Hongarije, landen die profiteren van de fundamentele verbetering in de eurozone. Polen, de derde markt in zijn speelveld, heeft wel stevigere waarderingen. Maar Wilson kan ook uitwijken. Niet alleen naar cash, maar ook naar off-benchmarkgebied als de Verenigde Arabische Emiraten, waar het fonds nu zo’n 2,5% belegt. Dat is nauwelijks opkomend-Europa te noemen, maar Schroders ziet goede vooruitzichten voor frontier markets, heeft een eigen researchafdeling in Dubai, en het fonds mag uitwijken naar posities buiten de benchmark als Wilson en zijn team daar waarden in zien. “Maar het blijft een opkomend-Europafonds, dus we zullen daar nooit een significant deel van de portefeuille alloceren.”

Van bovenuit is ook Griekenland teruggevallen in het opkomendemarktenspeelveld. Voorlopig zit het Schrodersfonds daar flink onderwogen. Wilson ziet er te weinig aantrekkelijke waarderingen. “Beleggers zijn ingestapt op de stabilisatie van het macroplaatje daar, waardoor de waarderingen voor de muziek uit marcheren.”