BNP Paribas Investment Partners

Fund Award: Equity Sector Real Estate Holdings Global • BNP Paribas High Income Property

Jan Willem Vis

Profiteren van regionale verschillen

Op het juiste moment in en uit de juiste landen en aandelen, dat leverde het BNP Paribas High Income Property een Lipper Award op. “Beursgenoteerd vastgoed is een klein clubje. Wereldwijd zijn er 400 tot 450 van zulke aandelen en daarvan zijn er 200 tot 250 interessant voor ons. Wij beleggen in zo’n 70 namen uit die laatste groep. Dat maakt het ook zo leuk: je kunt echt diep gaan met de research. Ons team is acht man sterk en covert de hele sector hier vanuit ons Amsterdamse kantoor. In totaal beheren wij 2,7 miljard euro, waarvan per eind februari 120 miljoen in het BNP Paribas High Income Property Fund.

"De Lipper Award ontvangen wij voor een veel bredere categorie, namelijk wereldwijde vastgoedfondsen. Waarom? Ik vermoed omdat wij met een ervaren team heel veel tijd en energie investeren in markt- en macro-analyses. Meer dan andere fondsen, denk ik. Dat betaalt zich uit, want historisch gezien is er in deze markt veel te winnen door op de juiste momenten in en uit de juiste landen en sectoren te stappen.”

Jan Willem Vis is hoofd Wereldwijd Beursgenoteerd Vastgoed bij BNP Paribas Investment Partners. Hij werkte vanaf 1999 al bij de voorgangers van de asset manager, ABN Amro Asset Management en Fortis Investments. “BNP Paribas Investment Partners kent twee soorten beleggingsproducten binnen beursgenoteerd vastgoed. Het ene is gerelateerd aan de cycli van de economie, het andere aan inkomen.” Het High Income Property Fund is belegd in vastgoedbedrijven met een relatief hoge dividendstroom.

“De laatste tijd zijn we wat meer op waardegroei gericht. Het gemiddeld dividendrendement van onze beleggingen is eind februari 4,8%, iets onder dat van de benchmark.” Het beheerd vermogen van het High Income Property Fund is vorig jaar met een kwart gestegen. “Er is een enorme vraag naar beleggingen met een stabiel inkomen, vooral vanuit pensioenfondsen en vermogende particulieren. Vastgoed kan daarin voorzien vanwege veelal langlopende huurcontracten.”

Onderwogen VS, overwogen Japan
Het fonds neemt vrij grote actieve landenposities in ten opzichte van de index, de FTSE EPRA NAREIT Global Dividend. Vis en consorten zijn momenteel onderwogen in Noord-Amerika. “Dat is de meest transparante markt, met de meeste aandelenbeleggers in vastgoed en die bewegen momenteel sterk mee met het rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties. Gaat dat omhoog, zoals het laatste halfjaar, dan zien we beleggers uit vastgoedaandelen stappen omdat ze het dividendrendement verhoudingsgewijs te laag vinden.”

Het fonds is overwogen in Japan. “Daar zie je de leegstand in de kantorenmarkt dalen en de huren stijgen.” Momenteel kijkt het BNP-team ook weer naar Europa. “De situatie stabiliseert zich. Het zou zo maar kunnen dat beleggers hun vluchthavens weer durven verlaten. Dan kan de flow of funds richting Europa verder toenemen.”