BlackRock

IEXProfs Promotie

Fund Award: Equity Europe • BSF (BlackRock) European Opportunities Extension

David Tovey

Alpha genereren door long én short te gaan

Wat fondsmanager David Tovey en zijn team anders doen dan andere fondsen heeft vooral te maken met het beleggingsbeleid; long én short gaan. De toevoeging Opportunities Extension in de fondsnaam maakt het fonds een flexibeler alternatief voor een long only-fonds door het gebruik van een hefboom en de mogelijkheid om alpha te genereren met shorts.

Tovey moet voor zijn portefeuille dus niet alleen op zoek naar de beste aandelen om long te gaan, maar ook om short in te gaan. Hij doet dit met behulp van zijn collega's van het Europese aandelenteam van BlackRock. “Het longboek is vrij geconcentreerd om volop te kunnen profiteren van een opgaande markt, het shortboek is juist heel erg gediversifieerd om risico’s te beheersen en het fonds heeft momenteel een aantal kleinere Europese bedrijven in portefeuille,” vertelt Tovey. “Die trouwens enorm goed gepresteerd hebben. We hebben daar de afgelopen maanden flink winst op genomen. De netto exposure van het fonds ligt doorgaans tussen 90 en 110%.”

De Lipper Award is volgens Tovey te danken aan het creëren van de nodige alpha door een combinatie van consistent de juiste aandelen selecteren voor de longportefeuille en die aan te vullen met shorts. Het fonds investeert in Europa, maar kijkt dan vooral naar interessante bedrijven met interessante businessmodellen en een sterke balans, niet naar waar die toevallig gesitueerd zijn. “We hebben bijvoorbeeld een belangrijke positie in een Iers bedrijf en ook eentje in een Griekse onderneming.”

Kansen en vooruitzichten 2014
Tovey en zijn team voelen zich momenteel het meest comfortabel met aandelen van Europese bedrijven die ook vooral Europa als afzetmarkt hebben. “Die aandelen hebben volgens ons de meeste upside-potentie. Het doel is om te investeren in ondernemingen met een solide businessmodel, maar met een hoge operationele leverage als er economisch herstel in de markt optreed en wanneer die mogelijke hersteloptie aantrekkelijke geprijsd is. Als er geen herstel komt dan zoeken we bedrijven met opgerekte balansen en zwakkere business modellen waar teveel herstel is ingeprijsd.”