Optimix

Fund Award: Bond Euro • Optimix EuroRente Fonds

Herbert Vroon

Profiteren van een stijgende lange rente

Met een aantrekkende Amerikaanse en Europese economie, zit het Optimix EuroRente Fonds vooral in kortlopende obligaties. Klaar om te profiteren van een aanstaande stijgende lange rente. Herbert Vroon (foto) van het Optimix EuroRente Fonds werd op het dieptepunt van de financiële crisis, iets meer dan vijf jaar geleden, fondsbeheerder van dit obligatiefonds. “Beleggers waren toen massaal op zoek naar veiligheid en staatsobligaties boden zo’n veilige haven.”

Inmiddels is het fonds in omvang wat kleiner geworden, zo´n 50 miljoen euro beheerd vermogen anno 2014, maar dat maakt voor het winnen van de prijs niet uit. Met de Lipper Award die het rentefonds heeft gekregen is hij heel blij, vooral omdat het geen prijs is gebaseerd op kortetermijnrendement, maar op de middellangetermijn performance van het fonds.

Het fonds heeft veel Nederlandse staatsobligaties in de portefeuille. Leveren die wel genoeg op?

“De Nederlandse staat is een prima debiteur en geeft een aantrekkelijk rendement. Aantrekkelijker dan Duitsland in ieder geval. Veel beleggers denken dat Duitsland het altijd beter doet, maar de Duitsers hadden de afgelopen jaren te kampen met problemen bij de kleinere regionale banken, de Landesbanken. Wij hebben daar niet goed genoeg zicht op en weten daar te weinig van af, dus Duitsland hebben we vooral links laten liggen.”

Finland is nog zo’n euroland dat beduidend meer rendement bood dan onze oosterburen. “Finland zit ook in onze benchmark en is dus een van de opties geweest voor ons om in te beleggen. In die tijd, midden in de crisis was Finland veruit een van de gezondste eurolanden, dus toen hebben we dat ook volop gedaan. De markt is niet zo liquide, maar omdat wij een relatief klein fonds zijn, kunnen we ons daar prima op bewegen.”

Maar niet alleen de gezonde, noordelijke Europese landen, ook de in de problemen verkerende zuidelijke staten maken deel uit van de portefeuille. Sinds wanneer?

“Eind 2011 kochten we de eerste grote positie in Italië. De timing was prima, want een week later werd bekend dat de ECB het Europese financiële systeem zou gaan steunen met de LTRO- maatregelen en daarmee was Italië ook geholpen. Daar hebben we dus flink aan verdiend en die positie is weer vrij snel verkocht. Momenteel bezitten we veel Spaanse staatsobligaties. Ook hier was de beslissing van de ECB om indien nodig en onder strenge voorwaarden staatsobligaties op te kopen van landen die in de problemen komen, gunstig voor ons. We durfden het aan in Spanje met kortlopende obligaties omdat ECB-voorman Mario Draghi gezegd heeft dat hij obligaties met een looptijd tot drie jaar dus op kan kopen als een land in de problemen komt. Hierdoor hebben we punten extra rendement gemaakt, zonder extra risico te lopen.”

Wat betreft de ontwikkeling van de lange rente, kom de visie van Vroon en zijn team minder goed uit. “Wij verwachten dat de lange rente zal stijgen en per saldo is dat in 2013 wel gebeurd, maar gemeten over twee tot drie jaar is de rente lager in plaats van hoger.” Het fonds is momenteel zo gepositioneerd dat het optimaal kan profiteren van een aantrekkende rente. “De economische groei in Amerika trekt aan en daar hoort een stijgende lange rente bij. Die is nu gewoon te laag. Vanuit historisch perspectief is er altijd een bepaald renteverschil tussen de VS en Duitsland, het toonaangevende Europese renteland. Dat verschil is nu te groot, dus ik verwacht dat de lange rente in Duitsland ook op korte termijn zal stijgen om dat gat wat in te lopen.”

Bij een stijgende rente dalen de rendementen van obligaties juist. Vroon en zijn team willen rendementsverlies voorkomen door veel kortlopende obligaties en obligaties met een variabele coupon in portefeuille te nemen. Zo kunnen zij snel inspelen op een hogere rente. Als voorbeeld van een momenteel goed renderende belegging noemt Vroon de perpetual Aegon. “Een rendement van 8% daarop is geen gek percentage. Beleggers zien dat financials het beter doen en deze partijen hebben momenteel weinig obligaties uitstaan, dus de vraag ernaar is groot.”