Robeco

Fund Award: Equity Global • Robeco BP Global Premium Equities euro

Christopher Hart

Alpha uit aandelenselectie

De specialiteit van Christopher Hart (foto), fondsmanager van Robeco BP Global Premium Equities, is aandelenselectie. Daar haalt Hart alpha uit. En dan met name uit aandelen die ondergewaardeerd zijn, maar wel van bedrijven die gezond zijn en goede vooruitzichten hebben.

Hij kan bij deze selectie kiezen uit een universum van 8500 aandelen, veel meer dan de 1500 die in de benchmark (MSCI World in euro’s – red.) zitten. Veel kijkt Hart echter niet naar die benchmark, het is zuiver een referentiepunt, want het beleggingsproces van dit fonds is geheel bottom-up. “Wij selecteren aandelen op prijs. Is een aandeel goedkoper dan de markt? Maar we letten ook goed op de fundamentals van het bedrijf. Zijn zij in staat om een goed rendement te maken op hun assets? En hoe zit het met de vrije kasstroom. Hoe wenden ze dat aan? Om te investeren, om aandelen terug te kopen, dividend uit te keren? Kiezen ze voor aandeelhouders op dat gebied de meest waardevolle optie?”

Dollarrisico?
Veel ondernemingen waarin Hart voor het fonds belegt staan in dollarlanden, terwijl het fonds zelf noteert in euro. Hart legt uit dat zij dit valutarisico niet actief afdekken voor de hele portefeuille. Momenteel is het fonds onderwogen in de VS. Europa en het Verenigd Konink rijk krijgen de voorkeur boven Amerika omdat Hart verwacht dat hier de meeste alpha te genereren is. “Maar eigenlijk maakt het volgens onze strategie niet uit waar een bedrijf staat of genoteerd is, het gaat dus om goede onderliggende cijfers en een relatief lage beurskoers.”

Kansen ziet Hart voor de grotere smallcaps in Europa die consumentenproducten maken. “Niet de Nestlé’s en Unilever’s, maar bijvoorbeeld een kleinere drankproducent daaronder." Ook van gezondheidszorgaandelen is hij gecharmeerd. “Zij zijn een tijd lang niet zo populair geweest onder beleggers vanwege het hogere risicoprofiel, maar de grote farmabedrijven hebben een goed perspectief, kunnen de nodige vrije kasstroom binnen halen de komende jaren. De patentcliff zit namelijk in de koers en veel farmacieondernemingen gaan nieuwe fases in met hun producten, waardoor de pijplijnen er gezond uitzien. Daar komt bij dat er in de VS kansen zijn voor farmdistributeurs. De Amerikaanse overheid wil dat de kosten in deze sector omlaag gaan en dat kan gunstig uitpakken voor de sector.”

Hart is even minder weg van Zuidoost Azië en Japan. “In Azië moeten beleggers nog wennen aan de nieuwe standaard. De koersen zijn relatief laag en dus aantrekkelijk, maar ik voorzie minder goede (groei)cijfers van bedrijven. Japanse aandelen hebben we begin vorige zomer al verkocht. Aandelen daar zijn fairly valued, maar we maken ons zorgen om de bedrijfswinsten in 2014. Die zouden wel eens iets lager kunnen zijn.”