Fidelity International

Fund Award: Equity Asia Pacific • Fidelity Funds Pacific

Dale Nicholls

“De keuze van de juiste aandelen is en blijft de motor van het rendement”

Vanuit Tokio runt Fidelity- fondsmanager Dale Nicholls (foto) het Asia Pacific Fund en sinds kort ook het China Special Situations Fund. Momenteel is Korea zijn geheime parel. “De drie voornaamste pijlers onder ons fondsrendement in 2013 waren:

  • overweging in IT, vooral in China
  • overweging in Japanse financials
  • een kieskeurige selectie van small- en midcaps uit de regio

Wat IT betreft zie ik het helemaal zitten met het Chinese internetverhaal. De markt is nog altijd onderontwikkeld en er zijn veel kansen voor nieuwe businessmodellen die in het westen allang worden toegepast. Bitauto, een portal voor de verkoop van auto’s en Soufun, een vastgoedwebsite, behaalden afgelopen jaar recordwinsten en dat waren dan ook de twee beste fondsen binnen onze fondsportefeuille."

"In Japan bleef ik zwaar onderwogen in 2013. Ik zag gewoon de koopjes niet in vergelijking met andere Aziatische markten. Ik maakte me ook zorgen dat Japanse aandelen te hoog zijn gewaardeerd vanwege overdreven optimisme over Abenomics.”

Dale Nicholls beheert sinds 2003 het Fidelity Pacific Fund. Hij werkt al vanaf 1996 voor Fidelity Worldwide Investment, de internationale tak van een van de oudste en grootste fondshuizen ter wereld, met bijna 2 biljoen dollar onder beheer. Fidelity is nog altijd in privé-handen: de aandelen zijn verdeeld over de managers en de nazaten van oprichter Edward C. Johnson II.

Het Pacific Fund belegt 1,5 miljard dollar in 231 Aziatische aandelen. “Ik beleg al meer dan tien jaar in Azië,” zegt Nicholls, “en dit is een van de meest interessante periodes die ik heb meegemaakt.” China is en blijft de groeimotor van de regio, maar die hapert wel. “De Chinese regering krijgt er een zware dobber aan om een groei van 7% per jaar te combineren met een krappere geldpolitiek.” Dat laatste beleid is nodig om de Chinese schuldenberg af te bouwen.

Geheime parels
Naast het Pacific Fund runt Nicholls vanaf april ook het Fidelity China Special Situations Fund, beroemd geworden onder de leiding van legende Anthony Bolton. Net als Bolton is Nicholls een echte stockpicker. “De keuze van de juiste aandelen is en blijft de motor van het rendement. Ik ben altijd op de uitkijk naar bedrijven die de beste waarde bieden als je kijkt naar groeikansen op de lange termijn, rendement op eigen vermogen en kwaliteit van het management. Als ik een bedrijf beoordeel, probeer ik zo goed mogelijk te begrijpen hoe elke van deze drie factoren zich op den duur zal ontwikkelen"

" Ik heb een voorkeur voor small- en midcaps omdat in die categorieën veel aandelen zijn te vinden die de meeste analisten over het hoofd zien, en waarvan de potentiële waarde nog de erkenning moet krijgen die hij verdient. Nu de toekomst in Azië onzekerder wordt, is het denk ik nog belangrijker om het management van zulke bedrijven persoonlijk te spreken, zodat je de robuustheid van hun businessmodel beter kunt inschatten. Wij blijven dieper graven.”

Die aanpak vergt veel huiswerk, maar Nicholls kan bij Fidelity dan ook beschikken over 160 aandelenspecialisten in Tokio, Hongkong, Singapore, Mumbai, Sidney, Shanghai en Seoel. Zelf opereert hij vanuit Tokio. Hoewel hij de meeste Japanse aandelen te duur vindt, ziet hij ook in dat land nog tal van mogelijkheden. Zoals Orix, de nieuwe eigenaar van Robeco. “Orix is Japan’s toonaangevende financiële dienstverlener, die een pioniersrol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de leasemarkt aldaar. Het is een goed geleid bedrijf.”

Een andere geheime parel is Korea. De beurskoersen in Seoel lijden onder de goedkope yen, omdat die de Koreaanse export zou ondermijnen. Ten onrechte, gelooft Nicholls. “Korea vind ik heel interessant. Het is het geboorteland van enkele van de sterkste merken op aarde, en die verkeren in een unieke positie: zij profiteren zowel van het herstel in het westen als van de sterke groei in Azië. Koreaanse aandelen zijn in mijn ogen spotgoedkoop nu.”