Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021

U vrat afgelopen jaar alles wat we schreven over bitcoin. Het liefst nog in combinatie met China. Doemnieuws doet het ook standaard goed. In ieder geval bedankt voor uw bezoeken aan IEXProfs in 2021.

Maar ook alle artikelen en columns over rente, inflatie en centrale banken trokken grote hoeveelheden lezers. Bij elkaar hadden we afgelopen jaar 1,875,589 unieke page views. 

Het meest werd er dus geklikt op nieuws en meningen over China en bitcoin. Maar ook algemene marktvisies - en dan met name de doom and gloom-versies - werden goed gelezen. 

Op de zesde plek - en meteen maar ook de zevende  - staat de eerste column, van Edin Mujagic. Het afgelopen jaar heeft hij veel geschreven over rente, inflatie en het beleid van centrale banken. Daar zet hij vaak zo zijn vraagtekens bij. De ECB is straks te laat met het aanpassen van hun beleid en beleggen is nodig om geen geld te verliezen in dit inflatietijdperk, zo vindt hij. 

Dag Marcel Tak

Marcel Tak - op plek acht van ons lijstje - ziet u waarschijnlijk niet meer terug in het lijstje van 2022. Onze columnist gaat het na 21 jaar op ons platform wat rustiger aan doen op schrijfgebied. Tenzij er iets heel bijzonders gebeurt op de markt. Dan maakt hij zeker zijn opwachting met een gastcolumn. 

Lees hier zijn voorlopig laatste column voor ons "Van pindakaas tot bitcoin." 

En onze uitzwaaicolumn "Dag Marcel Tak" over onze strenge, doch rechtvaardige columnist. 

Wat staat er verder in de top 10?

Het grote verzamelblog over de corinacrisis heeft ook de top 10 gehaald. Dagelijks en daarna bijna dagelijks vulden we dat blog aan met de nieuwste meningen van assetmanagers. 

En ook een zogenaamd belrondje  - natuurlijk over de rente - heeft de top 10 gehaald. Als redactie proberen we regelmatig een rondje langs de velden te maken aan de hand van een bepaalde stelling. Daar laten we dan professionals op reageren. Altijd goed voor interessante en leuke content. 

De top 10 van meest gelezen verhalen in 2021 (per 29 december 2021)

 1. China duwt bitcoin richting de afgrond - Bitcoin en andere cryptovaluta krijgen hevige tegenwind nu China de regels aanscherpt, een eigen digitale munt op de markt brengt, en het hoge energieverbruik, dat met crypto 's gepaard gaat, niet langer tolereert. Chi Lo van BNP Paribas AM verwacht dat andere landen zullen volgen.
 2. Krijgen we de grootste beurscrash ooit?- Jeremy Grantham waarschuwt voor de grootste beurscrash ooit. Nu de beurs de speculatieve fase heeft bereikt, komt een implosie eerder vroeg dan laat, waarschuwt hij. Riemen vast!
 3. Nederlandse gepensioneerden hebben het maar goed - Volgens de Global Retirement Index 2021 van Natixis IM behoort Nederland tot de vijf aantrekkelijkste landen ter wereld om met pensioen te gaan.
 4. Bitcoin wacht brute koerscorrectie - Bitcoin, maar ook andere cryptovaluta’s, wacht een mogelijk brute koerscorrectie als toezichthouders cryptovaluta’s meer regelgeving opleggen. Daarvoor waarschuwt Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Daarna kunnen de koersen weer omhoog.
 5. "Deze bullmarkt eindigt in een bloedbad" - Luister niet naar beursanalisten die beweren dat het dit keer anders is. Wilde beursrally's als deze eindigen altijd in tranen, zegt aandelenactivist Carl Icahn.
 6. Het einde van het grote geldspel nadert - Zolang de centrale banken geld blijven bijdrukken, is beleggen noodzaak om geen geld te verliezen. Deze monetaire verruiming, al begonnen in 1971, is net als met Monopoly een keer gespeeld, schrijft Edin Mujagic.
 7. De ECB is straks te laat- Een centrale bank moet voorkomen dat tijdelijke inflatie in de lonen gaat zitten en niet, zoals de ECB blijkbaar werkt, wachten totdat het zo ver is en dan pas overwegen op te treden. Edin Mujagic kan het niet geloven dat de ECB deze strategie hanteert. 
 8. Rente en aandelen: de grote ommekeer - De grote ommekeer in de rente heeft niet alleen maar negatieve gevolgen, schrijft Marcel Tak. Pensioenfondsen en huiseigenaren kunnen profiteren. Aandelenbeleggers moeten oppassen.
 9. "We gaan niet terug naar oude renteniveaus" - Stijgende inflatie en verkrappende centrale banken dreigen rentes hoger te zetten. Wat betekent dit voor de markten? Professionele beleggers van ING, ABN Amro, Rabobank, Optimix en Providence Capital laten hun licht schijnen.
 10. Wat zeggen de beleggingshuizen over de coronacrisis? - Optimix handhaaft nog even de aandelenoverweging, Amundi zet in op Europese banken, T. Rowe Price gaat juist voor Chinese aandelen, LGIM kiest voor Europese credits, Pictet AM bouwt risico's af, en veel meer opinies.

Hartelijk dank voor uw bezoek en tot ziens in 2022! 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  Assetallocatie