Nieuws

"Deze bullmarkt eindigt in een bloedbad"

Luister niet naar beursanalisten die beweren dat het dit keer anders is. Wilde beursrally's als deze eindigen altijd in tranen, zegt aandelenactivist Carl Icahn.

“Ik heb al heel wat wilde beursrally’s meegemaakt met verkeerd geprijsde aandelen," zegt de Amerikaanse activistische aandeelhouder Carl Icahn in een interview met CNBC. "Er is een ding waarin ze altijd hetzelfde zijn. Uiteindelijk crashen deze markten allemaal keihard.”

Volgens de 83-jarige miljardair, met een geschat vermogen van bijna zeventien miljard dollar, gaat het allemaal veel te hard op beurs. Een correctie kan niet uitblijven. De vraag is alleen wanneer.

Dat kan best nog maanden duren. Verstandige beleggers doen er echter het best aan zich daar nu al op voor te bereiden met een aantal hedges.

This time is different 

Als Icahn analisten hoort zeggen dat hedgen niet nodig is omdat het bij deze rally allemaal anders is dan bij eerdere bullmarkten, moet hij hard lachen. Dat wordt namelijk altijd gezegd aan de vooravond van een crash.

Denk bijvoorbeeld aan de droomscenario's die analisten schetsten eind jaren negentig op basis van de theorie van The New Economy - met altijd gematige groei en nauwelijks inflatie.

Maurice de Hond richte er met Newconomy zelfs een fonds voor op. Of neem de bankiers die in de aanloop naar de kredietcrisis van 2007 mensen wijsmaakten dat hypotheekleningen eindeloos herverpakken en doorverkopen geen enkel risico oplevert.

Hoe Icahn zichzelf heeft beschermd tegen een marktcorrectie, zegt hij niet in het interview, alleen dat hij “goed gehedged is."

Herbalife

Icahn kwam de afgelopen week overigens niet alleen in het nieuws vanwege zijn beursscepsis. Als activistische aandeelhouder kon hij afgelopen zondag een van zijn grootste triomfen ooit vieren nadat Herbalife aankondigde dat het voor 600 miljoen dollar aan eigen aandelen van hem overneemt.

Daarmee zakt Icahn's belang in deze producent van vitamineshakes en slankheidsmiddelen tot 6%. Al met al een zeer lucratieve deal.

Volgens The Wall Street Journal heeft Icahn ongeveer een miljard dollar verdiend aan zijn bemoeienissen met Herbalife. Zijn eerste aandelen kocht hij in 2012, waarna zijn invloed in de raad van bestuur steeds groter werd.

Bill Ackman

Helemaal onomstreden was dat zeker niet. Herbalife werd er regelmatig van beticht dat zijn producten helemaal niet zo gezond zijn. Icahn trok zich daar niets van aan en bleef kopen. 

Bill Ackman was daarbij steeds zijn grote tegenstrever. Ackman stond als shortseller bijna altijd aan de andere kant van de Icahn-trade. Ackman heeft daardoor naar verluid honderden miljoenen verloren. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen