Nieuws
Bitcoin wacht brute koerscorrectie
Bitcoin, maar ook andere cryptovaluta’s, wacht een mogelijk brute koerscorrectie als toezichthouders cryptovaluta’s meer regelgeving opleggen. Daarvoor waarschuwt Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Daarna kunnen de koersen weer omhoog.
Volgens Vincent Mortier, deputy CIO van Amundi, kunnen cryptovaluta’s, zoals bitcoin, niet worden beschouwd als geld of als waardevolle belegging. “Want tot op heden hebben cryptovaluta’s noch een bewezen waardeopslag, noch een erkende rekeneenheid en vormen ze nog minder een universeel betaalmiddel. De vluchtigheid is veel hoger dan die van traditionele valuta's. De liquiditeit is niet altijd verzekerd.” Dat staat in de lezenswaardige publicatie Crypto-currencies: a bubble or the emergence of a new paradigm in decentralised finance?.
Mortier wijst er bovendien op dat totale anonimiteit en juridische immuniteit, die aanvankelijk centraal stonden bij de ontwikkeling van crypto's, wel moet leiden tot regelgeving. “G7-toezichthouders zijn vastbesloten om het CC-ecosysteem te reguleren. Dat kan tot een brute koerscorrectie leiden.”

Het verschil met goud
In tegenstelling tot cryptovaluta’s biedt goud wel bescherming tegen extreme risico’s en inflatie. “Goud heeft deze eigenschappen vanwege zijn symbolische status die door de eeuwen heen is verworven, gekoppeld aan zijn schaarste. Goud speelde ook een sleutelrol in het internationale monetaire systeem in de 20ste eeuw.”
De koersen van veel cryptovaluta’s stegen hard ten tijde van de Covid-19-crisis, maar hebben nog geen periode van financiële stress meegemaakt, benadrukt Amundi. “De correlatie met andere beleggingscategorieën is derhalve nog onbekend. Het is twijfelachtig om ze dezelfde status te geven als goud te geven.”

Nieuwe run
Op termijn, als er meer bekend is rondom regelgeving, kunnen cryptovaluta’s weer opbloeien, gestuwd door de behoefte aan een meer inclusieve economie en financieel systemen. “Tegen een dergelijke achtergrond denken we dat bedrijven, institutionele beleggers en investeringsfondsen graag meer digitale activa zouden willen bemachtigen.”