Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Column

Financiële kijktips voor de feestdagen

Welke financiële series en documentaires zijn de moeite van het bingen waard? Vijf kijktips van de redactie van IEX.

Eat the rich - A GameStop Saga

Grappige, driedelige documentaire over de ondergang en opkomst van het aandeel GameStop. Het bedrijf Gamestop was door beleggers al afgeschreven. Games verkopen via winkels is een duur en verouderd concept. Hedgefondsen zaten dan ook massaal short in dit aandeel. Dat zagen enkele slimme particuliere beleggers, die deel uitmaken van de Reddit-groep WallStreetBets.

Zij begonnen met kopen van GameStock en al snel ging het als een lopend vuurtje dat beleggers vooral GameStock moesten oppikken om zo een short squeeze te bewerkstelligen. ‘I like the stock’ is de rode draad – en een rapnummer - in de serie. En dat terwijl beleggers zouden moeten weten dat het houden van (of het haten van) een aandeel een heel slechte beleggingsstrategie is.

Immers, ratio moet overheersen bij beleggen, niet emotie. WallStreetBets wilde hedgefondsen – die toch al geen best imago hebben - eens een lesje leren. U weet hoe dit afliep. Hedgefondsen gingen failliet, maar ook particulieren moesten hun huis verkopen. Waar emoties de overhand krijgen, worden veel domme beleggingsbeslissingen gemaakt. Maar interessant voor iedereen die wel eens wil weten wat een short squeeze is en hoe kleine beleggers Wall Street een keertje de baas werden. (FVD)

TIJDSDUUR: 1 UUR 49 MIN. WAAR TE ZIEN? NETFLIX


Skandal! Bringing Down Wirecard

Deze film gaat over het Duitse online-betaalbedrijf Wirecard, de Duitse PayPal. Waar de documentaire over GameStop heel grappig is, wekt de film over Wirecard vooral verbazing, bewondering en zelfs angst op. Verbazing over hoe naïef beleggers, toezichthouders, accountants en topman Markus Braun waren. Of acteerde hij heel goed dat hij niks wist van de fraude van €1,9 miljard? Het aandeel was het lievelingetje in Frankfurt.

Helemaal aan het eind, vlak voordat de onderneming implodeert, was er zelfs een plan om Deutsche Bank over te nemen. Dat schetst de grootheidswaanzin van het management het best. Bewondering voor de journalist van de Financial Times, die zijn tanden in Wirecard zette.

Dan McCrum ontdekt dat de gang van zaken bij Wirecard niet klopt, confronteert Braun, krijgt (natuurlijk) nul op het rekest, maar blijft volhouden. Het wordt een beetje eng als blijkt dat COO Jan Marselek er een tweede leven op nahoudt.

Niet alleen privé, maar hij heeft ook een tweede kantoor van waaruit hij zijn louche zaakjes regelt. Officieel is hij een Oostenrijker, maar de Russen zijn kind aan huis in zijn geheime kantoor. Sinds juni 2020 is Marselek voortvluchtig en bevindt hij zich mogelijk in Rusland. Deze documentaire is een goede mix van fintech en true crime, met een heus spionnensausje. (FVD)

TIJDSDUUR: 1 UUR 32 MINUTEN. WAAR TE ZIEN? NETFLIX


The Playlist

Netflix noemt het fictie en dat is het ook. De makers van The Playlist, over hoe Spotify de muziekwereld veroverde, nemen regelmatig een overduidelijk loopje met de geschiedenis van de Zweedse startup. Toch zit het verhaal dicht genoeg op de feiten om de ontstaansgeschiedenis geloofwaardig neer te zetten.

Spotify-bedenker Daniel Ek wil de abominabele gebruikservaring van illegale downloadsites vervangen door iets dat wel goed werkt. Wat The Playlist tot een ijzersterke serie maakt is dat het niet blijft hangen in die uitvindersinvalshoek. In iedere aflevering staat een andere belangrijke speler centraal: de jurist (hoe kom je legaal aan alle muziek in de wereld), de Sony-platenbaas (hoe de industrie uiteindelijk het licht zag), de financier (hoe kom je aan een fatsoenlijk verdienmodel) en de programmeur (hoe bouw je een platform dat alle muziek in de wereld binnen milliseconden kan afspelen).

Aan het eind van iedere aflevering richt de volgende hoofdrolspeler zich rechtstreeks tot de kijker: "Zo is het niet gegaan." Een handige vondst, waarmee de serie tevens haar speelse relatie met de werkelijkheid benadrukt. De laatste aflevering levert de kritische noot: die beleven we door het oog van een artiest die nauwelijks het hoofd boven water kan houden, terwijl oud-klasgenoot Ek jetsettend de wereld over vliegt. (PK)

TIJDSDUUR: 6 AFLEVERINGEN VAN 50 MINUTEN. WAAR TE ZIEN? NETFLIX


Het geheim van ASML

Chipmachinemaker ASML opereert normaal gesproken in de luwte, maar heeft eenmalig de deuren geopend voor een camerateam van de VPRO. Dat geeft een ouderwets Sjakie en de chocoladefabriek- gevoel. Alleen zien we hier geen Oempa Loempa’s, maar de knapste koppen van de wereld, uit 125 verschillende landen, die in witte pakken sleutelen aan apparaten die complexer zijn dan de spaceshuttle.

Hun liefde voor technologie is wat hen bindt. ASML maakt chipmachines die niemand kan namaken: EUV-machines waarmee de meest verfijnde chips gemaakt kunnen worden. Dat maakt het bedrijf tot de belangrijkste schakel in de chipindustrie. Zonder ASML geen chips en zonder chips geen vooruitgang. Relevante beleggingsinformatie wordt in de documentaire niet gegeven.

Wel beklijft na het kijken het magische gevoel hoe uniek de technologie van ASML is. Wat het geheim is van het succes" Een optelsom van talent, gecombineerd met tientallen jaren knowhow en investeringen in innovatie. (JVW)

TIJDSDUUR: 1 UUR 25 MINUTEN. WAAR TE ZIEN? NPO START


Trust No One: The Hunt for the Crypto King

Natuurlijk mag een cryptodocumentaire niet ontbreken in dit overzicht. Volgend jaar staat hier wellicht The Hunt for SBF (staat voor Sam Bankman-Fried, de topman van FTX) vermeld. The Hunt for the Crypto King gaat over een FTX avant la lettre. Namelijk het Canadese platform QuadrigaCX en de mysterieuze dood van oprichter Gerald Cotten in 2018.

En natuurlijk over geld van crypto-investeerders dat verdwenen is, bij elkaar zo’n $250 miljoen. De makers volgen enkele gebruikers van QuadrigaCX, die samen als amateurspeurneuzen proberen te achterhalen wat er met die pot met geld is gebeurd. Waarom werd bijvoorbeeld pas na een maand bekend dat Cotton (op reis) gestorven was?

Is hij wel dood of heeft hij die $250 miljoen verduisterd en leeft hij er ergens op de wereld riant van? Een goed cryptoverhaal kan natuurlijk niet zonder complottheorieën. Nou, die zijn er te over. Deze docu laat ook goed zien hoe ongereguleerd de business nog is. En dat is sinds het uitkomen ervan begin 2022 nog helemaal hetzelfde, laat het schandaal rond FTX zien. (FVD)

TIJDSDUUR: 1 UUR 30 MINUTEN. WAAR TE ZIEN? NETFLIX

Met medewerking van Pieter Kort en Jasperien van Weerdt. 

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen