Grafiek van Daalder: Outperformance smallcaps na een recessie is logisch Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wanneer kleine aandelen grote aandelen outperformen. 19 oktober 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute met data van Wall Street Journal, oktober 2023 Een interessante grafiek van de Wall Street Journal, die laat zien dat Amerikaanse smallcaps (qua grootte min of meer vergelijkbaar met Europese midcaps) het beter doen dan largecaps in de 12 maanden na een recessie. Gemiddeld hebben we het over een extra rendement van pakweg 17%. Als je de grafiek bekijkt, heeft dit verband nog nooit een negatief resultaat opgeleverd. Is dit verband logisch? Ik denk het wel, ja. Een Amerikaanse recessie raakt Amerikaanse bedrijven die voornamelijk op de Amerikaanse afzetmarkt actief zijn altijd relatief hard, terwijl een deel van de winst van largecaps, zoals Apple, Microsoft en Google, ook in bijvoorbeeld China of Japan gegenereerd wordt. Het aanhouden van largecaps werkt dus in het voordeel van beleggers als de recessie begint, maar dat voordeel keert op het moment dat de recessie weer voorbij is. Kunnen we hier dan wat mee? Helaas blijkt dat wat minder makkelijk. De grafiek is gebaseerd op de timing van de officiële recessies die de NBER vaststelt. Hoewel ik dat een betere systematiek vind dan de definitie van twee kwartalen van negatieve bbp-groei, is er één nadeel van die NBER-definitie: het duurt soms wel meer dan een jaar voordat de NBER met terugwerkende kracht vaststelt dat een recessie echt voorbij is. Zo maakte de NBER pas in september 2010 bekend dat de recessie van 2007-2009 in juni van 2009 afgelopen was, een kleine 15 maanden te laat om deze strategie nog te kunnen implementeren. Desondanks: toch interessant. Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.