Grafiek van Daalder: Outperformance smallcaps na een recessie is logisch Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wanneer kleine aandelen grote aandelen outperformen. 19 oktober 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute met data van Wall Street Journal, oktober 2023 Een interessante grafiek van de Wall Street Journal, die laat zien dat Amerikaanse smallcaps (qua grootte min of meer vergelijkbaar met Europese midcaps) het beter doen dan largecaps in de 12 maanden na een recessie. Gemiddeld hebben we het over een extra rendement van pakweg 17%. Als je de grafiek bekijkt, heeft dit verband nog nooit een negatief resultaat opgeleverd. Is dit verband logisch? Ik denk het wel, ja. Een Amerikaanse recessie raakt Amerikaanse bedrijven die voornamelijk op de Amerikaanse afzetmarkt actief zijn altijd relatief hard, terwijl een deel van de winst van largecaps, zoals Apple, Microsoft en Google, ook in bijvoorbeeld China of Japan gegenereerd wordt. Het aanhouden van largecaps werkt dus in het voordeel van beleggers als de recessie begint, maar dat voordeel keert op het moment dat de recessie weer voorbij is. Kunnen we hier dan wat mee? Helaas blijkt dat wat minder makkelijk. De grafiek is gebaseerd op de timing van de officiële recessies die de NBER vaststelt. Hoewel ik dat een betere systematiek vind dan de definitie van twee kwartalen van negatieve bbp-groei, is er één nadeel van die NBER-definitie: het duurt soms wel meer dan een jaar voordat de NBER met terugwerkende kracht vaststelt dat een recessie echt voorbij is. Zo maakte de NBER pas in september 2010 bekend dat de recessie van 2007-2009 in juni van 2009 afgelopen was, een kleine 15 maanden te laat om deze strategie nog te kunnen implementeren. Desondanks: toch interessant. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.