Grafiek van Daalder: Nog geen zorgen over hogere hypotheeklasten In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Hoge hypotheekkosten benadelen alleen starters. 5 oktober 2023 11:40 • Door Lukas Daalder Bron: Federal Reserve Bank of Atlanta Het is niet de meest briljante grafiek - ik heb geprobeerd de data te downloaden, maar dat lukte me niet - maar de boodschap is helder: de sterk oplopende (hypotheekmarkt)rente heeft aanzienlijke gevolgen voor mensen die een huis willen kopen. De grafiek geeft weer welk percentage een Amerikaan met een mediaan inkomen kwijt zou zijn als die nu een mediaan huis zouden kopen. We zijn terug op het niveau van 2007, vooral de sterke omslag van de afgelopen twee jaar is opvallend. In 2020 bedroegen de woonlasten nog 28% van het inkomen, inmiddels is dat 41%. "In 2020 bedroegen de woonlasten nog 28% van het inkomen, inmiddels is dat 41%" Nu zou je wellicht verwachten dat een dergelijke stijging een bedreiging vormt voor het momentum in de Amerikaanse economie, maar als je er even over nadenkt kun je net zo makkelijk het tegendeel beweren. Je moet in ogenschouw nemen dat deze grafiek alleen relevant is voor starters op de woningmarkt. Per definitie is dat een klein percentage van het totaal aantal woningbezitters. Meeste consumenten juist beter af Mensen die in 2020 een huis kochten en een hypotheek van dertig jaar afsloten (zoals gangbaar is in de VS) worden niet geconfronteerd worden met een stijging van de maandlasten. De hypotheek ligt vast, de maandlasten ook, dus voor hen blijft alles bij hetzelfde. Sterker nog, als we ervan uitgaan dat hun loon de afgelopen tijd is gestegen om het koopkrachtverlies door de inflatie te compenseren, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat hun situatie is verbeterd: ze verdienen meer, maar hun hypotheeklasten zijn niet gestegen. Door de inflatie is hun schuld relatief gezien gekrompen. Pas als de hypotheektermijn afloopt, of als er wordt verhuisd, is de grafiek hierboven relevant. Op de langere termijn is deze grafiek zeker relevant, maar op de korte termijn zou het dus best eens verklaren waarom de Amerikaanse consument zo sterk is geweest. Deel via:
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.
Assetallocatie 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.