Column

Grafiek van Daalder: Verwachte economische groei loopt overal flink terug

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Pessimistische groeiverwachtingen.

Beleggers hebben doorgaans de neiging erg veel aandacht te besteden aan het nieuwste inflatiecijfer, de volgende ECB-vergadering of de bedrijfsresultaten van het afgelopen kwartaal. Op zich zeer logisch, omdat dat ontwikkelingen zijn die de markt vandaag of morgen in beweging zetten, maar tegelijkertijd verlies je daarmee soms wel het grotere beeld uit het oog.

 

Vandaag dus even een stapje terug, weg van de waan van de dag. De grafiek van deze week toont de marktconsensus van reële groeiverwachtingen in de VS, de EU, het VK en China in 2024. Let hierbij wel even op: de gele lijn (China) staat op de rechteras, de drie andere lijnen op de linkeras. Dat je niet denkt dat de marktconsensus een groeiverwachting van 4% voor de EU is.

Ik vermoed dat deze grafiek verder weinig uitleg nodig heeft. Dacht men in januari 2022 (het begin van de grafiek) nog dat de groei zo rond de 2% zou liggen (5% voor China), inmiddels is dat gestaag teruggebracht naar 1% (4,5% voor China).

Slechte vooruitzichten

 

Opmerkelijk is dat de VS er nauwelijks beter van afkomt dan de twee Europese regio’s, hoewel er zich daar de afgelopen weken wel een kleine verbetering heeft voorgedaan. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is het slechts een bevestiging van de trend die we eigenlijk sinds het uitbreken van de pandemie hebben gezien: tegenvallende groei die opmerkelijk lager ligt dan de trendmatige groei.

Bedenk daar ook nog eens bij dat de groei van dit jaar stevig gestut wordt door een stimulerend begrotingsbeleid (zeker in de VS), en je kunt je natuurlijk afvragen of die in 2024 niet teruggeschroefd dient te worden. Weinig positief dus. Wil je toch voor een positieve draai aan, dan kun je uiteraard stellen dat de marktconsensus het wel vaker bij het verkeerde eind heeft. Dan moet je wel hopen dat deze consensus nu te pessimistisch en niet te optimistisch is.

Impact beleggen