Column

Grafiek van Daalder: Bedreigt hoge reële rente aandelenmarkt?

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wel wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: De oplopende reële rente.

Barron’s publiceerde deze week een artikel met de kop The Stock Market Has a Real Problem—a Real Yield Problem. Hierbij werd verwezen naar de ontwikkeling van de Amerikaanse tienjarige reële rente, die de afgelopen weken is opgelopen tot een niveau van net onder de 2%. 

Wat is eigenlijk reële rente?

Voordat ik verder ga: de reële rente is niet het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de huidige inflatie, zoals helaas maar al te vaak wordt beweerd. De kapitaalmarktrente is de rentevergoeding die je krijgt als je een tienjarige obligatie koopt en die tien jaar vasthoudt. De huidige inflatie is daarentegen in feite een terugblik op wat er de afgelopen twaalf maanden heeft plaatsgevonden, en dat zegt op zich weinig over de inflatie van de komende tien jaar. De correcte berekening van de reële rente hangt af van de toekomstige inflatie, niet van de inflatie uit het verleden. 

"De correcte berekening van de reële rente hangt af van de toekomstige inflatie"

Nu weet uiteraard niemand wat de inflatie de komende tien jaar gaat doen, maar je kunt wel zien wat de markt verwacht hoe hoog die inflatie zal zijn. Doordat men in de VS zogenaamde Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) uitgeeft, waarbij de koper gecompenseerd wordt voor toekomstige inflatie, kun je dagelijks zien wat de markt verwacht qua inflatie. Hierdoor is het dus mogelijk dat je nu vastlegt welke reële rentevergoeding je in de komende tien jaar gaat ontvangen, ongeacht wat de inflatie echt gaat doen.

Eigenlijk is dit de echte maatstaf van ‘risicovrij’ beleggen, omdat je dus een gegarandeerd reëel rendement vastlegt. Het enige overgebleven risico is dat de Amerikaanse overheid failliet gaat.

Reële rente flink opgelopen

Tot zover het intermezzo. De afgelopen weken is de Amerikaanse kapitaalmarktrente gestaag opgelopen (+30 bps in augustus), terwijl de inflatieverwachtingen juist iets terugliepen (-2 bps), waardoor de reële rente opliep tot net onder de 2%.

Is dat veel? Wel als je naar de afgelopen tien jaar kijkt (toen lag het niveau gemiddeld op +0,3%), maar niet als je de periode 1998 tot 2008 in ogenschouw neemt (+2,7%). Het gemiddelde over de hele periode ligt op 1,3%. Zoals de titel van het Barron’s artikel al doet vermoeden, is het in elk geval een niveau dat interessant genoeg is om te overwegen een deel van je vermogen van de (onzekere) aandelenmarkt naar deze risicovrije optie te verplaatsen.

Mocht u nu denken, ‘2%, risicovrij, waar kan ik tekenen?’, dan heb ik helaas slecht nieuws. De reële rente in Europe (Duitsland) handelt momenteel rond de 0,25%. Je kunt uiteraard wel uitwijken naar de Amerikaanse markt, maar daarmee neem je dan wel een positie in de dollar in. Om dat ‘risicovrij’ te noemen, gaat wat mij betreft een paar stappen te ver.

Impact beleggen