Handen af van private debt Pimco ziet prima kansen op de obligatiemarkt, maar private debt en bedrijfsobligaties zijn grotendeels overgewaardeerd. 19 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco heeft in het rapport Navigating Public and Private Credit Markets: Liquidity, Risk, and Return Potential een dubbele boodschap voor beleggers. Enerzijds ziet de grootste obligatiebelegger ter wereld uitstekende mogelijkheden in beursgenoteerde vastrentende waarden van hoge kwaliteit, zoals gebundelde hypotheekleningen, bankleningen of obligaties van lagere overheden. Van de andere kant zijn grote delen van de markt voor bedrijfsobligaties en private debt overgewaardeerd en worden beleggers te weinig beloond voor het hogere risico en/of lagere liquiditeit. Mohit Mittal De Pimco-CIO "Core Strategies" Mohit Mittal legt in het rapport uit dat er twee concepten centraal staan bij het waarderen van obligaties: liquiditeit en alpha. Private debt heeft bijvoorbeeld een lage liquiditeit (verhandelbaarheid) en moet daarom als compensatie meer alpha bieden (een bovengemiddeld rendement). Hetzelfde geldt voor risico: hoe lager de kwaliteit van een bedrijfsobligatie, des te meer alpha je als belegger wilt hebben. 100 in plaats van 200 basispunten Hier gaat het echter mis volgens Mittal. Beleggers worden momenteel onvoldoende beloond voor de risico’s die ze nemen met moeilijk verhandelbare schulden en bedrijfsobligaties. “Dat komt doordat er teveel kapitaal achter te weinig mogelijkheden aanzit. De spreads op de publieke en private kredietmarkten zijn daardoor gedaald tot bijna recordniveaus.” De extra premie die wordt ontvangen voor beleggingen in de private sector ligt nu bijvoorbeeld onder de 100 basispunten, terwijl dat eigenlijk 200 basispunten zouden moeten zijn. Te grote concentratie Wat Mittal verder bekritiseert, is de grote concentratie van kapitaal in bepaalde private sectoren zoals technologie en gezondheidszorg. “Het gaat daarbij vaak om kleinere bedrijven gefinancierd met relatief veel vreemd vermogen, wat ze erg gevoelig maakt voor een hogere rente, economische vertraging en faillissementen.” Pimco heeft geconstateerd dat 40% van de particuliere kredietnemers niet genoeg verdient om hun schulden te betalen. “Hoe langer de rente hoog blijft of de economie vertraagt, des te kwetsbaarder worden deze kredietnemers.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.