Grafiek van Daalder: Herfinanciering junkbedrijven duurt gelukkig nog even
In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstratreeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: de dure herfinanciering van high yield.
Vandaag een grafiek die je eigenlijk elk half jaar wel een keertje kunt tonen: de hoeveelheid schuld (obligaties) die de komende tien jaar afloopt in de markt van bedrijven met een lage kredietwaardigheid (ook wel bekend als de high yield of junk bond markt).

Deze grafiek is relevant omdat het een beeld geeft van wanneer het grootste deel van deze bedrijven weer naar de markt moet om hun schuld te herfinancieren.
Schulduitgaves in 2021 naar record
Even een stapje terug. 2021 was een recordjaar wat betreft de uitgave van nieuwe bedrijfsschuld. Het ruime monetaire beleid had de rentes naar historisch lage niveaus geduwd, er was liquiditeit in overvloed, beleggers waren naarstig op zoek naar rendement, waardoor ook de extra rentevergoeding ter compensatie van de kredietrisico’s (spread) op een historisch laag niveau belandde. De gemiddelde rentevergoeding op die schuld bedroeg in 2021 4,1%, met gemak het laagste renteniveau ooit voor dit deel van de meer riskante obligatiemarkt.
Het Amerikaanse bedrijfsleven speelde hier handig op in, door oude (duurdere) schuld door te rollen en/of nieuwe schuld aan te gaan. Hoewel afhankelijk van de bron de getallen verschillen, kun je stellen dat er in 2021 meer dan 450 miljard dollar aan nieuwe schuld is uitgegeven.
"In 2021 is er meer dan 450 miljard dollar aan nieuwe schuld uitgegeven"
Verdubbeling rente in 2022
Wat volgde was 2022, het jaar waarin centrale banken hard op de rem gingen. Hierdoor liep niet alleen de basisrente op, maar de angst voor een recessie leidde er eveneens toe dat de eerder genoemde kredietvergoeding sterk steeg. De gemiddelde rentevergoeding liep in 2022 op naar 7,5% en steeg verder naar 8,4% in de eerste maanden van 2023. Meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd dus, wat uiteraard de vraag oproept hoe dit de levensvatbaarheid van de betrokken bedrijven zal raken.
"De gemiddelde rentevergoeding steeg in de eerste maanden van 2023 verder naar 8,4%"
In 2023 is die vraag niet zo relevant, zo blijkt uit de grafiek. In 2023 loopt er slechts 18,7 miljard dollar aan schuld af, een bedrag dat lager is dan nieuwe schuld die in de eerste twee maanden over de toonbank ging. Hiermee is uiteraard niet gezegd dat er tussentijds geen problemen kunnen ontstaan: een betalingscrisis zit in en klein hoekje, zoals we deze week hebben gezien met SVB.
2027 wordt een belangrijk jaar
Wat de grafiek weergeeft is dat het grootste deel van de uitstaande schuld pas na 2027 afloopt. Nou kun je uiteraard beweren dat van uitstel geen afstel komt, maar aan de andere kant kun je stellen dat er in vier jaar tijd heel wat kan gebeuren in de obligatiemarkt. Wat zeg ik, in vier jaar? Vorige week stond de Amerikaanse kapitaalmarktrente nog op 4%, twee dagen later tikte die 3,4% aan….