Wereldwijde high yield-fondsen niet in trek bij beleggers Beleggers hebben het afgelopen jaar veel geld onttrokken aan high yield-obligatiefondsen. Vooral obligaties in dollars en Britse ponden werden in de verkoop gedaan, terwijl obligaties in euro's juist gewild waren. 10 mei 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op obligaties met een hoog risico was het afgelopen jaar niet slecht, maar dat heeft beleggers er niet van weten te overtuigen erin te investeren. Dat blijkt uit de laatste cijfers van LSEG Lipper. In de twaalf maanden tot en met februari 2024 is er volgens LSEG Lipper netto voor bijna 1,5 miljard Britse pond onttrokken aan globale high yield-obligatiefondsen. Het waren daarbij vooral Amerikaanse en Britse high yield-fondsen die getroffen werden. De markt voor high yield-euroleningen was wel in trek. Uitstroom Bij Amerikaanse high yield-fondsen was er een netto-uitstroom van 2,17 miljard Britse pond en high yield uit het Verenigd Koninkrijk verloor 466 miljoen pond aan inleg. Europese high yield kreeg er daartentegen ongeveer 1,5 miljard pond bij. Dat alles op een wereldwijde markt met een totale omvang van ongeveer 2,4 biljoen dollar. Voor Britse high yield kan de netto-uitstroom volgens LSEG Lipper de grootste negatieve gevolgen hebben. Het is een relatief kleine markt waar de komende jaren veel herfinancieringen plaatsvinden. Bij een lagere vraag naar high yield kan dat leiden tot hogere rentekosten voor bedrijven en wellicht financiële problemen. Fondsmanagers anticiperen hier volgens LSEG Lipper al op door meer relatief veilige BB- en B-leningen in portefeuille te nemen en minder BBB of lager. Rendement Het rendement op high yield obligaties was het afgelopen jaar zoals gezegd niet slecht. Global high yield stond eind februari op een rendement van 5,37% over 12 maanden. Over een periode van 3 jaar stond de teller op 11,42% en 20,02% over 5 jaar. De trend bij Amerikaanse high yield-fondsen was op dat moment ongeveer gelijk. Bij euro high yield was de korte termijn (12 maanden) uitstekend met 6,78%, maar op de lange termijn was het resultaat veel minder met respectievelijk 1,31% over 3 jaar en 11,44% over 5 jaar. Bij Britse high yield was dat ongeveer hetzelfde. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.