Wereldwijde high yield-fondsen niet in trek bij beleggers Beleggers hebben het afgelopen jaar veel geld onttrokken aan high yield-obligatiefondsen. Vooral obligaties in dollars en Britse ponden werden in de verkoop gedaan, terwijl obligaties in euro's juist gewild waren. 10 mei 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op obligaties met een hoog risico was het afgelopen jaar niet slecht, maar dat heeft beleggers er niet van weten te overtuigen erin te investeren. Dat blijkt uit de laatste cijfers van LSEG Lipper. In de twaalf maanden tot en met februari 2024 is er volgens LSEG Lipper netto voor bijna 1,5 miljard Britse pond onttrokken aan globale high yield-obligatiefondsen. Het waren daarbij vooral Amerikaanse en Britse high yield-fondsen die getroffen werden. De markt voor high yield-euroleningen was wel in trek. Uitstroom Bij Amerikaanse high yield-fondsen was er een netto-uitstroom van 2,17 miljard Britse pond en high yield uit het Verenigd Koninkrijk verloor 466 miljoen pond aan inleg. Europese high yield kreeg er daartentegen ongeveer 1,5 miljard pond bij. Dat alles op een wereldwijde markt met een totale omvang van ongeveer 2,4 biljoen dollar. Voor Britse high yield kan de netto-uitstroom volgens LSEG Lipper de grootste negatieve gevolgen hebben. Het is een relatief kleine markt waar de komende jaren veel herfinancieringen plaatsvinden. Bij een lagere vraag naar high yield kan dat leiden tot hogere rentekosten voor bedrijven en wellicht financiële problemen. Fondsmanagers anticiperen hier volgens LSEG Lipper al op door meer relatief veilige BB- en B-leningen in portefeuille te nemen en minder BBB of lager. Rendement Het rendement op high yield obligaties was het afgelopen jaar zoals gezegd niet slecht. Global high yield stond eind februari op een rendement van 5,37% over 12 maanden. Over een periode van 3 jaar stond de teller op 11,42% en 20,02% over 5 jaar. De trend bij Amerikaanse high yield-fondsen was op dat moment ongeveer gelijk. Bij euro high yield was de korte termijn (12 maanden) uitstekend met 6,78%, maar op de lange termijn was het resultaat veel minder met respectievelijk 1,31% over 3 jaar en 11,44% over 5 jaar. Bij Britse high yield was dat ongeveer hetzelfde. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.