Grafiek van Daalder: 2022 een rampzalig beleggingsjaar? In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wie van de drie? 24 november 2022 10:05 • Door Lukas Daalder "Vandaag een quiz en een grafiek die kanttekeningen plaatst bij het heersende idee dat 2022 een rampzalig beleggingsjaar is. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat 2022 een feestje is, maar de gedachte dat dit het slechtste beleggingsjaar is sinds The Great Depression vind ik toch wat overdreven. Klik op de afbeelding voor een grote versie Maar eerst de quiz. De grafiek van deze week laat drie lijntjes zien. De vraag is: welke van de drie geeft het verloop van de S&P 500 gedurende dit jaar weer? Beeld hier een gepaste stilte in, om antwoord op de vraag te kunnen geven. De gemiddelde belegger weet volgens mij wel dat de S&P 500 dit jaar in bear market territory terecht is gekomen, wat een daling van 20% of meer inhoudt. De rode lijn lijkt dus de logische kandidaat voor de S&P 500. Dat antwoord is inderdaad correct, maar wie voor geel of groen gaat, heeft eigenlijk ook gelijk. De rode lijn is de S&P 500 gemeten in dollars (zoals we hem normaal zien), de gele lijn de S&P 500 gemeten in euro’s en de groene lijn de S&P 500 gemeten in yens. Het verschil tussen de drie lijnen is het verloop van de wisselkoers. De dollar is dit jaar oppermachtig gebleken en dat heeft de verliezen van buitenlandse beleggers in de Amerikaanse markt beperkt. Een Japanse belegger die aan het begin van het jaar in de S&P 500 stapte en zijn wisselkoersrisico niet afdekte, heeft momenteel een rendement van +3% behaald en daar komt het dividend nog bij. "De dollar is dit jaar oppermachtig gebleken en dat heeft de verliezen van buitenlandse beleggers in de Amerikaanse markt beperkt" Obligatieverliezen zijn groter Mocht je denken dat de grafiek slechts een grappige gimmick is: niets is minder waar. De Total Return MSCI All Countries index in euro’s staat, op het moment van schrijven, op een jaarverlies van 8%. Misschien geen vetpot, maar ook niet bepaald een rampjaar, zou ik zeggen. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat het gaat om rendementen zonder wisselkoersafdekking, want wie voor de hedged variant was gegaan zou dit jaar 15% onder water hebben gestaan. Ook dat valt in historische perspectief overigens nog wel mee, als je het afzet tegen de verliesjaren van 2002 of 2008, toen de wereldwijde aandelenmarkt te maken had met correcties van 30 tot 40%. Dat 2022 een mooi beleggingsjaar is, zul je mij niet horen beweren, maar dat komt vooral door de correctie in de obligatiemarkt. Qua aandelen had het een heel stuk erger kunnen zijn." Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.