Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

“Mifid II is goed voor robo-advies en verkoop ETF’s”

Tenzij de underperformance van actief beheerde fondsen ten opzichte van hun passieve tegenhangers flink afneemt, kan actief beheer een tikje verwachten door de komst van Mifid II.

Regulering stuwt de verkoop van ETF’s, want een beleggingsadviseur die onder Mifid II verplicht wordt om te motiveren waarom hij cliënten actief beheerde beleggingsfondsen aanraadt die in Europa in 75% van de gevallen achterblijven bij het marktgemiddelde heeft wat uit te leggen.

In Nederland gaat het om zelfs om 90% van de actief beheerde fondsen, volgens data van S&P Dow Jones Research zegt Mifid-expert Lubomir Christoff. “Hoe kan een financieel adviseur in dat geval in het beste belang van de klant een actief beheerd fonds aanraden?,” vroeg hij zich dinsdag hardop af tijdens InsideETF’s in Eye Amsterdam.

De Bulgaar neemt sinds 2014 zitting in de Securities Markets Stakeholder Group van de Europese toezichthouder ESMA en heeft een imposante staat van dienst opgebouwd in de wereld van het financiële toezicht. Hij is onder meer mede-oprichter van het Institute of Certified Financial Consultants in Bulgarije, en was in de jaren negentig enkele jaren de hoofdeconoom van de centrale bank van Bulgarije.

Regulering-tsunami

De regulering-tsunami uit Brussel noemt Christoff Mifid II, het Europese regelpakket voor de financiële markten dat op drie januari 2018 van kracht is. Mifid II is een mede door de financiële crisis ingegeven update van de in 2007 ingevoerde richtlijn Mifid. Een belangrijk verschil tussen versie een en twee is volgens Christoff de concretere taal. Dat de invoering lang heeft geduurd komt volgens hem doordat de beleggingsindustrie zich ertegen verzette, en toezichthouders traag opereren.

Mifid II verplicht financieel adviseurs om in het belang van hun klanten te handelen. Ze moeten hun adviezen documenteren en beargumenteren. Dat is hard nodig, zegt de Bulgaar want de financiële sector staat er slecht op bij de Europese consument, hoewel Christoff wel verbetering waarneemt. Alleen hypotheken hebben momenteel een nog slechtere naam bij de Europeanen dan beleggingsproducten.

“In 2008 concludeerde de Europese Commissie op basis van de ervaringen van mystery shoppers bij Duitse banken dat consumenten geen passend advies kregen, onder andere vanwege belangenverstrengeling bij aanbieders en incompetente adviseurs. Een mystery shopper kreeg bijvoorbeeld op basis van dezelfde informatie bij een bank een ander risicoprofiel dan bij een andere,” zegt Christoff. “MiFfid II pakt deze issues aan.”

Robo-advies

Niet alleen de verkoop van ETF’s profiteert in Europa naar verwachting van Mifid II; ook robo-advies stuwt de omzet van passief. Dat komt doordat de meeste robo-adviseurs gebruik maken van ETF-portefeuilles, zegt Christoff.

Net als banken en zelfstandig beleggingsadviseurs slaan robo-adviseurs bij het bepalen van de risicotolerantie van klanten de plank nog regelmatig mis, blijkt uit onderzoeken van verschillende Europese toezichthouders.

Een robo-adviseur zit in een spagaat tussen goede en snelle verkoop, legt Christoff uit. Als een potentiele klant online veel vragen worden gesteld om de risicotolerantie te bepalen, bestaat de kans dat deze afhaakt. Kwestie van een muisklik. Als de klant te weinig vragen worden gesteld, loopt de robo-adviseur het risico dat de toezichthouder aan de bel trekt.

Vier vragen is te weinig

“Robo-advies mag de juistheid van advies niet ondermijnen. Vier vragen is echt te weinig om de risicobereidheid te bepalen, want mensen weten het vaak niet. Het kan echter wel in twintig vragen,” besluit Christoff.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie