Nieuws

Fintech heeft beleggen bereikbaar gemaakt voor de massa

Fintech heeft ervoor gezorgd dat veel meer mensen zijn gaan beleggen. Robo-adviseurs kunnen helpen dat dit ook nog op een verstandige manier gebeurt, zegt Amundi AM.

Het internet en nieuwe financiële technologieën (fintech) hebben de beleggingswereld de laatste jaren op zijn kop gezet. Vroeger was beleggen vrij elitair, voor een beperkte groep mensen. Internethandel, mobiele apps, robo-adviseurs en sociale mediaplatforms hebben dat echter veranderd en barrières weggenomen voor een grote groep nieuwe particuliere beleggers. 

Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat in de VS in 2010 nog minder dan 10% van de handel van particulieren kwam. Nu is dat meer dan 18%.

Ook het aantal rekeningen en mensen die met kleine bedragen beleggen neemt sterk toe over de hele wereld. In 2020 werden er bijvoorbeeld rond 5 miljoen beleggingsrekeningen geopend (ongeveer 15% door Amerikaanse aandelenbeleggers), terwijl in januari 2021 meer dan 6 miljoen Amerikanen een handelsapp downloadden.

Positieve ontwikkeling

Amundi Asset Management ziet dat als positieve ontwikkeling. Het geld dat er op de beurs verdiend kan worden, wordt immers eerlijker verdeeld. Maar er zijn ook gevaren. Nieuwe beleggers zijn vaak beginnelingen, die veel klassieke fouten maken zoals:

  1. Te eenzijdige portefeuilles
  2. Een hang naar riskante trendy aandelen of producten
  3. Een te groot vertrouwen in eigen kunnen
  4. Te veel handelen
  5. Buitensporige winstverwachtingen 

Robo-adviseur

Ook hier kan de technologie weer helpen. Denk aan robo-adviseurs die helpen een financieel plan voor de toekomst te maken met een gediversifieerde portefeuille.

Vermogensbeheerders kunnen ook een rol spelen als betrouwbare partners die zorgen voor financiële educatie.

Sociale media

Een van de belangrijkste ontwikkelingen ziet Amundi bij verschillende soorten sociale media. Op sommige beleggingsplatforms worden bijvoorbeeld alleen meningen uitgewisseld, anderen zijn tegelijkertijd een handelsplatform. 

Op zich is er niks mis met veel informatie. Het probleem is dat er een groep “signallers” is en “followers”, die hypes kunnen veroorzaken. Bij de signallers weet je bovendien niet altijd of ze goede bedoelingen hebben.

Crypto's

Een trend die er uit springt, is het cryptobeleggen, dat sinds corona nog een extra boost heeft gekregen.

Uit onderzoek blijkt dat het typische profiel van een cryptobelegger er als volgt uit ziet: jonge mannen met hogere inkomens, "libertair" of politiek onafhankelijk. Ze overdrijven hun cryptobeleggingen vaak naar buiten, terwijl het in werkelijkheid slechts een fractie van hun vermogen is. Verder zijn het meestal huiseigenaren en handelen ze relatief veel.

Er is een verschil tussen de nieuwkomers en de oudere cryptobeleggers met grote portefeuilles. Uit het koersverloop van de bitcoin blijkt dat veel grote beleggers van het eerste uur handig gebruik hebben gemaakt van de piek in 2021 door te verkopen. Terwijl kleine beleggers grote verliezen hebben geleden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie