Family offices: who is who?

Family offices beleggen niet per se beter, maar wel anders. Het mag wat minder liquide en de klanten hebben wat meer voorkeur voor private equity en vastgoed.

meer
Bio

Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Recente columns
 1. Opkomende beleggingscategorie zoekt zelfstandigheid
 2. Family offices: who is who?
 3. Regisseurs van het familievermogen
 4. Europese senior secured loans klaar voor minder ECB
 5. De lange horizon van assetmanager Loomis Sayles
Populaire columns

  De wortels van de moderne family office voeren terug naar het Amerika van de negentiende eeuw, toen de familie van bankier John Pierpont Morgan (JP Morgan) het Morgan House oprichtte, dat activa van welgestelde families beheerde. In 1882 begon de rijke familie Rockefeller ook een family office, dat nog altijd bestaat.

  In Nederland is sinds drie tot vier decennia dit type dienstverlening op de markt. Vanaf een vermogen van minimaal 2,5 miljoen euro wordt het interessant. Ieder family office is uniek in zijn aanpak en aanbod, maar de gemeenschappelijke deler is de welvaart van rijke families meerdere generaties lang op peil houden.

  Familiekantoren gebruiken daar zelf liever woorden als vermogensstructurering en vermogensbeheer voor. Family offices leveren financiële diensten aan welgestelde families, die daar zelf de tijd of kennis niet voor hebben. Het gaat veelal om een combinatie van vermogensbeheer en fiscaal-juridische begeleiding, eventueel aangevuld met administratieve ondersteuning en lifestyle-diensten.

  Financiële planning, administratie, fiscaal advies, kunstwerken of onroerend goed beheren, het klaarstomen van een nieuwe familia capitis tot liefdadigheid; het kan alle deel uitmaken van de dienstverlening.

  Single en multi-familiy offices

  Aan al die financiële dienstverlening kunnen producten en diensten worden gehangen, gericht op het vrij beschikbare vermogen en het vermogen dat in de privésfeer wordt aangehouden, zoals onroerend goed en kunst. Centraal staan de beleggingsportefeuille en liquiditeiten. Hoe meer families het family office bedient – het multi-family office – hoe breder de waaier vaak is aan producten en diensten. Dit type kantoor is met name in de laatste vijftien jaar tot de markt toegetreden.

  Een family office die één rijke familie bedient, heet een single family-office. De bekendste in Nederland is Anthos Fund & Asset Management, het vermogensbeheerbedrijf van de familie Brenninkmeijer, met een door Quote geschat beheerd vermogen van 21 miljard euro een van de grootste familiekantoren ter wereld.

  Van dit type kantoren gericht op één familie telt ons land er ongeveer veertig. Op het aantal multi family-offices laat zich lastiger een getal plakken; ze noemen zich niet altijd zo en de aard van de aangeboden dienstverlening loopt zoals gezegd sterk uiteen.

  De Nederlandse family offices op een rij

  1. Anthos Fund & Asset Management, Amsterdam
   Anthos is het vermogensbeheerbedrijf van de familie Brenninkmeijer, geleid door Jean Theodore Anthoine Marie Jaspers. Het bedrijf met banklicentie is met een door Quote geschat beheerd vermogen van 21 miljard euro een van de grootste familiekantoren ter wereld.
  2. Insinger de Beaufort Family Office Amsterdam
   Private bank Insinger de Beaufort biedt het family office als dienstverlening aan in de vorm van een speciale afdeling, die zorgt voor het gehele familievermogen.
  3. Commenda Family Office Amsterdam
   Commenda, een van de grootste multi family-offices van Nederland, beheert de vermogens van drie welgestelde families.
  4. HvK, Amsterdam
   HKV, in 2011 opgericht door voormalige werknemers van PwC, is in 2013 overgenomen door trustbedrijf Vistra.
  5. Kaya Capital, Amsterdam
   Kaya gooit vermogens van families, stichtingen en pensioenfondsen op een grote hoop, en steekt dat onder andere in eigen beleggingsfondsen, de Kaya Family Pool.
  6. Boven, Amsterdam
   Boven uit Amsterdam noemt zichzelf het premium multi family-office in Nederland, en specialiseert zich onder andere in de financiële begeleiding van topsporters, met name voetballers.
  7. Timeless Investments, Amsterdam
   Timeless Investments, het investeringsvehikel van de ondernemersfamilie Van Veggel, is actief in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.
  8. Janivo Holding, Zeist
   Janivo Holding, ontstaan uit verkoop van het Mercedesinkoopbedrijf Agam van familie De Pont. is een van de grootste investeringsfondsen, dat belegt met privévermogen van een familie met een voorkeur voor de autobranche en telecom.
  9. Melfund, Zeist
   CIO Albert Hartink van het family office Melfund houdt van Warren Buffett.
  10. Reggeborgh Invest, Rijssen
   De familie Wessels (van VolkerWessels) probeert via Reggeborgh Invest haar vermogen te vergroten en te behouden.
  11. HB Capital, Naarden
   HB Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Blokker, investeert onder andere in vastgoed, private en public equity en vastrentende waarden.
  12. De Hoge Dennen Capital, Laren
   De investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, die haar investeringsactiviteiten in 2002 startte na de verkoop van onder andere Het Kruidvat, Paris XL en Groenwoudt.
  13. Providence Capital, Bussum
   Het multi family-office Providence Capital beheert meer dan 1 miljard euro voor ondernemers, vermogende families en maatschappelijke instellingen. 
  14. Masterplanning, Baarn
   Het family office met de minst sprankelende naam van Nederland is sinds 2001 actief als adviseur en bemiddelaar voor particulieren en ondernemers op gebied van hypotheken, verzekeringen en vermogen.
  15. Boron Management, Utrecht
   Boron houdt zich bezig met beleggingen in aandelen en in vastgoed voor John Fentener van Vlissingen en zijn kinderen.
  16. Capitael Vermogensbeheer, Den Haag
   Multi family-office en vermogensadviseur Capitael Vermogensbeheer bundelt ruim 75 jaar private banking-ervaring.
  17. CommonWealth Investments, Den Haag
   Het family office met Marc Dreesmann aan het roer helpt naast de familie Dreesmann negen andere families met vermogensbeheer en financiële planning.
  18. Nieuwe Parklaan Family Office, Den Haag
   Nieuwe Parklaan Family Office helpt vermogende particulieren hun vermogen efficiënt en effectief te gebruiken, en daar controle over te houden.
  19. Haegeborgh, Den Haag
   Het in 2001 opgerichte Haegheborgh ondersteunt investeringsbeslissingen van DGA’s, rijke particulieren en families, en adviseert financiële en fondswervende instellingen.
  20. Navitas Capital, Alphen aan den Rijn
   Navitas Capital zoekt rendement voor de familie Zeeman met beleggingen in private en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen.
  21. Family Capital Management, Vught
   Multi family-office Family Capital Management ondersteunt families financieel, juridisch, administratief en praktisch. Een niche van het kantoor zijn topsporters.
  22. Bloom Family Office, Vught
   Bloom family office richt zich op financiële advisering en begeleiding en uitvoering aan vrouwen.Sinds 2016 worden via Arbre Family Office ook ondernemende families en vermogende particulieren bediend.
  23. F&F Family Office, Vlijmen
   F&F is opgericht door Peter Valk (oud-directeur family office bij Van Lanschot Bankiers) en Jolanda Reuling, die al sinds 2000 in de family office-bedrijfstak werkzaam zijn.  
  24. Duisenburgh Vermogensregie, Waalre
   Duisenburgh Vermogensregie werkt voor entrepreneurs, families, particulieren en institutionele beleggers met een vermogen vanaf 500.000 euro.  
  25. Guidato Family Office, De Rijp
   In 2008 opgericht voor vermogende families en families met een familiebedrijf door Marijke Kuijpers en Raimund Kamp die elkaar kennen van MeesPierson.
  26. Family Office Den Haag, Den Haag
   Dit family office uit Den Haag omschrijft zichzelf als regisseur van het vermogen van vermogende families, particulieren en ondernemers.
  27. Orchestra Beheer, Den Haag
   Geen gedoe met vermogensbeheerfees bij dit family office uit Den Haag, maar een vast bedrag voor de totale dienstverlening rondom het vermogen.
  28. Family Offices Rotterdam, Rotterdam
   Family Offices Rotterdam acteert ook als treasury office voor bestuurders van instellingen.
  29. Blauwtulp Wealth Management, Rotterdam
   Multi family-office Blauwtulp Wealth Management helpt ondernemende particulieren en families hun vermogen te behouden en (of) te laten groeien.
  30. Fine Tuning, Rotterdam
   Fine Tuning bewaakt de belangen van families, waarbij zij als regisseur (woordvoerder) richting banken en vermogensbeheerders optreedt. Oprichter Iris Birk schrijft columns voor het Financieele Dagblad.
  31. DRV Family Office, Rotterdam
   DRV Family biedt via het onderdeel Zantboer & Partners familiebedrijven, DGA’s en particulieren fiscale en financiële diensten aan.
  32. Family Office Wellens, Rotterdam
   Behalve family offices staat Wellens bestuurders van instellingen bij als treasury office.
  33. Wilton Investment Services, Breda
   Het multi family-office van ouddirecteur beleggingen van Theodoor Gilissen Hans Wilton werkt voor een aantal vermogende families met een totaal vermogen van enige honderden miljoenen.
  34. Ritzer en Rouw, Veldhoven
   Bestiert door vijf partners en opererend vanuit Brabant heeft multi family-office Ritzer & Rouw Private Management zich sinds 2001 gespecialiseerd in het beheer van grotere familievermogens in voornamelijk de grootmetropool Eindhoven.
  35. De Rendtmeesters, Arnhem
   Het multi family-office van oprichter en partner Erik Willems, opgericht in het crisisjaar 2008, mag beleggingsadvies geven, maar beheert het vermogen van klanten niet zelf.
  36. Clavis Family Office, ‘s-Hertogenbosch
   Clavis omschrijft zichzelf als een complete financieel serviceverlener. Het family office eindigt regelmatig in de FD-Gazellenlijst voor Noord-Brabant met de snelst groeiende bedrijven. Zie ook pagina 22 in dit magazine.
  37. Equipe Family Office, Amersfoort
   In 2013 opgericht door Andrea Middel (in 2011 financieel planner van het jaar) en zes andere adviseurs staat Equipe vermogende families bij in financiële-, fiscale-, juridische- en bestuurlijke zaken.
  38. Family Office Seyst, Utrecht
   Wim Griffioen bestiert sinds 2009 dit family office voor particulieren en ondernemers, en lijkt als eenpitter te opereren.
  39. F & F Family Office, Nieuwkuijk
   Vermogende families financieel ontzorgen is wat het in 2006 opgerichte family office doet, op een steenworp afstand van De Efteling.
  40. Monitor Capital Partners, Maastricht
   Samen met Masterplanning uit Baarn strijdt Monitor Capital Partners uit Maastricht om de titel multi family-office met minst inspirerende naam van Nederland. Heeft ook een vestiging in Antwerpen.
  41. Quéribus, Nijmegen
   Behalve financiële dienstverlening aan rijke families heeft Quéribus zich bekwaamd in mediation. Peter Nienhuis (ex-ING) is de enige partner.
  42. Hal Trust, Curaçao
   De familie Van der Vorm investeert de opbrengst van de verkochte rederij Holland-Amerika Lijn met de beursgenoteerde HAL Trust, waarvan ze 68% in handen heeft.

  Deel via: