Nieuws

IEX Fonds 40 in 2014: +9%

Het vijfde plusjaar in het zesjarig bestaan voor de IEX Fonds 40-index. Vastgoed trok de kar in 2014.

Met een stijging van 9,15% heeft de IEX Fonds 40 - de breed gespreide benchmark voor beleggingsfondsenportefeuilles - een prima 2014 achter de rug. Net iets beter dan de AEX-index bij elkaar sprokkelde, inclusief dividend, alhoewel dat natuurlijk geen nette vergelijking is, Nederlandse aandelen versus een multi-assetportefeuille. 

Bij de IEX Fonds 40 draait het in principe om absoluut redement tegen een beperkt risico, dankzij de spreiding. Dat lukt aardig, van de zes jaar dat de index bestaat is er één met negatief rendement afgesloten. Zie hier voor een uitleg hoe (en waarom) we deze index berekenen. Iedere dag berekent het onafhankelijke administratiekantioor Circle Partners de stand van de index. 

Jaarrendementen IEX Fonds 40

Begonnen op een stand van 100 punten op 1 januari 2009, tikte de index eerder deze maand voor het eerst de 200-puntengrens aan. De huidige stand is 205,94.

IEX Fonds 40 - 2009-2015

Hieronder leest u een volledig overzicht van alle fondsen die in 2014 in de index zaten, op volgorde van behaald rendement in het kalenderjaar. Klik op de tabel voor een groter overzicht.

Per ultimo 2014 zijn er dertien wijzigingen doorgevoerd in de portefeuille. Deze fondsen verlieten de index, deze dertien fondsen kwamen erbij. Morgen leest u over hun lotgevallen in de maand januari.  

Fonds 40 2014 - rendement per fonds

 

Het moge duidelijk zijn, vastgoedfondsen waren de duidelijke winnaars in 2014. Van de aandelenfondsen wisten alleen de Amerika- en de Azië-fondsen het onroerendgoedmomentum een beetje bij te houden. De obligatiefondsen, die begin 2014 al door menig analist waren afgeschreven, surften dit jaar nog even lekker door op de dalende rentegolf. 

Een eervolle vermelding is er overigens voor het wereldwijde obligatiefonds van Amundi, dat zelfs de Top-10 wist te halen met een straatlengte voorsprong op alle andere obligatiefondsen. En de klappen? Die vielen vooral in grondstofgevoelige categorieën, zoals EMD (emerging markets debt), grondstoffen en energieaandelen. 

 

IEX Fonds 40 2014 - rendement per categorie

 

Gegroepeerd naar asset class ziet dat er als volgt uit: 

 

IEX Fonds 40 2014 - rendement per asset class

 

Resteert de vraag, hoe verliep het de passieve tegenvoeter van de IEX Fonds 40, de IEX Index 20+? Daarover praat beheerder Marcel Tak u binnenkort bij. Hint: 2014 was een uitstekend jaar voor ETF's.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen