IEX Fonds 40 in 2014: +9% Het vijfde plusjaar in het zesjarig bestaan voor de IEX Fonds 40-index. Vastgoed trok de kar in 2014. 4 februari 2015 16:15 • Door Pieter Kort Met een stijging van 9,15% heeft de IEX Fonds 40 - de breed gespreide benchmark voor beleggingsfondsenportefeuilles - een prima 2014 achter de rug. Net iets beter dan de AEX-index bij elkaar sprokkelde, inclusief dividend, alhoewel dat natuurlijk geen nette vergelijking is, Nederlandse aandelen versus een multi-assetportefeuille. Bij de IEX Fonds 40 draait het in principe om absoluut redement tegen een beperkt risico, dankzij de spreiding. Dat lukt aardig, van de zes jaar dat de index bestaat is er één met negatief rendement afgesloten. Zie hier voor een uitleg hoe (en waarom) we deze index berekenen. Iedere dag berekent het onafhankelijke administratiekantioor Circle Partners de stand van de index. Begonnen op een stand van 100 punten op 1 januari 2009, tikte de index eerder deze maand voor het eerst de 200-puntengrens aan. De huidige stand is 205,94. Hieronder leest u een volledig overzicht van alle fondsen die in 2014 in de index zaten, op volgorde van behaald rendement in het kalenderjaar. Klik op de tabel voor een groter overzicht. Per ultimo 2014 zijn er dertien wijzigingen doorgevoerd in de portefeuille. Deze fondsen verlieten de index, deze dertien fondsen kwamen erbij. Morgen leest u over hun lotgevallen in de maand januari. Het moge duidelijk zijn, vastgoedfondsen waren de duidelijke winnaars in 2014. Van de aandelenfondsen wisten alleen de Amerika- en de Azië-fondsen het onroerendgoedmomentum een beetje bij te houden. De obligatiefondsen, die begin 2014 al door menig analist waren afgeschreven, surften dit jaar nog even lekker door op de dalende rentegolf. Een eervolle vermelding is er overigens voor het wereldwijde obligatiefonds van Amundi, dat zelfs de Top-10 wist te halen met een straatlengte voorsprong op alle andere obligatiefondsen. En de klappen? Die vielen vooral in grondstofgevoelige categorieën, zoals EMD (emerging markets debt), grondstoffen en energieaandelen. Gegroepeerd naar asset class ziet dat er als volgt uit: Resteert de vraag, hoe verliep het de passieve tegenvoeter van de IEX Fonds 40, de IEX Index 20+? Daarover praat beheerder Marcel Tak u binnenkort bij. Hint: 2014 was een uitstekend jaar voor ETF's. Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.