Grafiek van Daalder: Stijgende aandelen, onrustige obligaties Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het rendement op aandelen en obligaties in 2023 in historisch perspectief. 11 januari 2024 11:00 • Door Lukas Daalder Zo’n grafiek waar je veel tijd en liefde insteekt en als je dan klaar bent, ernaar kijkt en dan denkt, mwoah. De bedoeling was om een terugblik op 2023 te geven door de koersuitslagen van de Amerikaanse aandelen (links) en obligaties (rechts) in historisch perspectief te plaatsen. De aandelengrafiek toont de koersuitslag van de S&P 500 (exclusief dividend), de grafiek van de obligaties geeft de Total Return van de Bloomberg Barclays US Treasury index, een mandje van Amerikaanse staatsobligaties met verschillende looptijden. Het resultaat van het jaar 2023 wordt weergegeven door de losstaande rode balk, terwijl de andere rode balkjes de rendementen van de afgelopen tien jaar weergeven. De gele streepjes laten vervolgens het beste resultaat zien van het jaar, de roze het dieptepunt. Aangezien we een langere geschiedenis hebben voor de aandelenmarkt, is de linkergrafiek groter: de grafiek loopt van 1928 tot 2023. De obligatiegrafiek begint pas in 1973. Om de grafieken te kunnen vergelijken heb ik de assen op dezelfde hoogte gezet. "Prima beursje" Voor aandelen geldt 2023 als een prima beleggingsjaar. De S&P500 steeg met 24%, ruim 3x het langetermijngemiddelde rendement van 7,9%, waarbij we bijna op de piek het jaar uitgingen. Als je aan het begin van vorig jaar instapte, dan keek je slechts twee handelsdagen tegen een verlies aan. Dus eigenlijk een prima beursje. Wat obligaties betreft was het een wat minder comfortabel ritje. Het jaar begon met een kleine plus, maar door de stijging van de kapitaalmarktrente, sloeg dat plusje om in een verlies. Half oktober stond er zelfs een verlies van 3,3% op de borden, waardoor het er even op leek dat we een derde minjaar op rij zouden schrijven. Dat was ook precies het moment waarop de obligatiedraai werd ingezet, waardoor de markt uiteindelijk op een bescheiden plus van 4,4% boekte. Een prima rendement eigenlijk, maar die moet je uiteraard wel zien in het licht van de grote negatieve uitschieter, het rampjaar 2022. "Wat obligaties betreft was het een wat minder comfortabel ritje" Bijzonder decennium Daarnaast valt op dat de rendementen van de afgelopen tien jaar voornamelijk aan de linkerkant van de grafiek te vinden zijn en dat slechts twee over die periode een resultaat opleverden dat net boven het langetermijngemiddelde van 6,5% uitkwam. Ik ben benieuwd hoe dat er de komende tien jaar uit komt te zien. Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.