Grafiek van Daalder: Aandelen en obligaties gaan juist vaak gelijk op Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: De correlatie tussen aandelen en obligaties. 7 december 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute, met gegevens van LSEG Datastream, december 2023. Toelichting: de grafiek toont de correlatie van dagelijkse rendementen op de Amerikaanse 10-jarige staatobligatie en de Amerikaanse aandelenmarkt gedurende een rollende periode van drie jaar. De aandelenindices die worden gebruikt, zijn de Dow Jones Industrial Average tot 1981 en de S&P 500 na 1981. Decembermaand, outlookmaand. Of in elk geval bij BlackRock dan toch, want tegenwoordig loopt het outlookseizoen van september tot en met januari. Deze week was het in elk geval de beurt aan de outlook van BlackRock. De grafiek van deze week is onderdeel van die outlook, en eentje die ik zeker de moeite waard vind. De grafiek laat het 3-jaar voortschrijdend gemiddelde zien van de correlatie tussen de Amerikaanse aandelenmarkt en de Amerikaanse kapitaalmarkt vanaf 1905 zien. Een negatieve correlatie betekent dat een stijgende aandelenmarkt samenvalt met een dalende obligatiemarkt, een positieve correlatie dat aandelen en obligaties tegelijk stijgen of dalen. In 2022 bleek dat laatste opeens (pijnlijk) het geval te zijn, toen de stijgende rentes niet alleen tot negatieve resultaten in de obligatiemarkt leidde, maar ook de aandelenmarkt naar beneden trok. Inmiddels zien we gelukkig het omgekeerde. Wat ik nou aardig vind aan deze grafiek is dat het laat zien hoe afwijkend eigenlijk de periode van 2000 tot 2022 is geweest. Dat was de periode waarin er doorgaans sprake was van een negatieve correlatie, waarbij een daling in de aandelenmarkt vaak gepaard ging met een stijgende obligatiemarkt. Een prima periode voor een 60/40 portfolio (60% aandelen en 40% obligaties), omdat de verliezen van de ene markt standaard gecompenseerd werden door (enige) winst in de andere markt. Kijken we verder terug, dan zien we dat een dergelijk negatief verband eigenlijk eerder uitzondering is dan regel. Historisch gezien bewegen aandelen en obligaties regelmatig in dezelfde richting, wat uiteraard een heel ander licht schijnt op diversificatie binnen de beleggingsportefeuilles. Wat je hier als belegger mee kunt? Daarvoor verwijs ik dan toch naar de outlook zelf. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.