Grafiek van Daalder: Nog geen zorgen over hogere hypotheeklasten In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Hoge hypotheekkosten benadelen alleen starters. 5 oktober 2023 11:40 • Door Lukas Daalder Bron: Federal Reserve Bank of Atlanta Het is niet de meest briljante grafiek - ik heb geprobeerd de data te downloaden, maar dat lukte me niet - maar de boodschap is helder: de sterk oplopende (hypotheekmarkt)rente heeft aanzienlijke gevolgen voor mensen die een huis willen kopen. De grafiek geeft weer welk percentage een Amerikaan met een mediaan inkomen kwijt zou zijn als die nu een mediaan huis zouden kopen. We zijn terug op het niveau van 2007, vooral de sterke omslag van de afgelopen twee jaar is opvallend. In 2020 bedroegen de woonlasten nog 28% van het inkomen, inmiddels is dat 41%. "In 2020 bedroegen de woonlasten nog 28% van het inkomen, inmiddels is dat 41%" Nu zou je wellicht verwachten dat een dergelijke stijging een bedreiging vormt voor het momentum in de Amerikaanse economie, maar als je er even over nadenkt kun je net zo makkelijk het tegendeel beweren. Je moet in ogenschouw nemen dat deze grafiek alleen relevant is voor starters op de woningmarkt. Per definitie is dat een klein percentage van het totaal aantal woningbezitters. Meeste consumenten juist beter af Mensen die in 2020 een huis kochten en een hypotheek van dertig jaar afsloten (zoals gangbaar is in de VS) worden niet geconfronteerd worden met een stijging van de maandlasten. De hypotheek ligt vast, de maandlasten ook, dus voor hen blijft alles bij hetzelfde. Sterker nog, als we ervan uitgaan dat hun loon de afgelopen tijd is gestegen om het koopkrachtverlies door de inflatie te compenseren, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat hun situatie is verbeterd: ze verdienen meer, maar hun hypotheeklasten zijn niet gestegen. Door de inflatie is hun schuld relatief gezien gekrompen. Pas als de hypotheektermijn afloopt, of als er wordt verhuisd, is de grafiek hierboven relevant. Op de langere termijn is deze grafiek zeker relevant, maar op de korte termijn zou het dus best eens verklaren waarom de Amerikaanse consument zo sterk is geweest. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.