Column

Grafiek van Daalder: VS is zeker niet koploper milieu-uitgaven

In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Niet de VS maar Europa geeft meer uit aan milieumaatregelen.

Wie, zoals ik, het nieuws over de energietransitie met de nodige interesse volgt, kon wel eens het gevoel krijgen dat de Amerikanen de laatste tijd het momentum naar zich toe hebben getrokken. Met de Inflation Reduction Act, de Infrastucture Investment & Jobs Act en de CHIPS & Science Act heeft Biden de afgelopen jaren groots uitgepakt.

Hierbij zijn zeker niet alle maatregelen gericht op CO2 reductie. In hoeverre het milieu ‘gered’ wordt met het terughalen van de productie van halfgeleiders naar de VS, kun je je bijvoorbeeld afvragen. Maar als je de maatregelen uitpluist, dan kom je uit op een kleine 500 miljard dollar dat tot 2027 besteed zal worden aan milieumaatregelen (linkergrafiek).

Wel goede marketing

Met jaarlijks 14,9 ton CO2 emissie per hoofd van de bevolking lag de CO2 uitstoot in de VS in 2021 ruim twee keer zo hoog als in Europa (6,3 ton), wat lijkt te suggereren dat er nog aardig wat laaghangend fruit te plukken moet zijn.

Toch is het beeld dat de VS plotseling op de kop van het peloton is komen te rijden niet correct. Waar de VS tot 2027 ongeveer 470 miljard dollar voor het milieu uittrekt, liggen de uitgaven van de EU over diezelfde periode op naar schatting 635 miljard euro (680 miljard dollar). Als je daarbij bedenkt dat de Amerikaanse economie ruim 50% groter is dan die van de EU (USD 26 biljoen voor de VS versus USD 16,6 biljoen voor de EU), dan valt het met die koppositie van de VS eigenlijk nog wel mee.

Goede marketing, dat dan wel weer.

Assetallocatie