Grafiek van Daalder: Beurswinnaars en verliezers van de afgelopen 10 jaar In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Welke beleggingen rendeerden in de afgelopen10 jaar het beste? Welke juist helemaal niet? 1 augustus 2023 09:00 • Door Lukas Daalder Klik op de afbeelding voor een grote versie Bron: BlackRock en data van Bloomberg Vandaag eens een iets andere vraag: welke beleggingscategorie heeft de afgelopen tien jaar het beste rendement (in dollars) opgeleverd? Zinloze vraag wellicht, want we willen uiteraard liever weten welke belegging de komende tien jaar de beste rendementen gaat brengen, maar toch, het kan nooit kwaad af en toe terug te kijken. De grafiek hierboven geeft het antwoord. De balken geven de mate van volatiliteit weer, de bolletjes het meetkundige gemiddelde over de afgelopen tien jaar en de kruisjes de rendementen over de eerste vijf jaar. De meeste kruisjes liggen rechts van de bolletjes, wat aangeeft dat de eerste vijf jaar (2013-2018) betere rendementen opleverden dan de tweede vijf jaar. Vooral de grondstoffen wijken hierin af, wat dus inhoudt dat die de laatste vijf jaar juist betere rendementen hebben opgeleverd. De rode balken laten de regionale aandelenmarkten zien, de roze de MSCI-sectoren, de gele balken de obligatiemarkten, de zwarte de grondstoffenmarkten en de groene de wisselkoersen. IT is de grote winnaar Dus wat had je als belegger moeten hebben? Technologie steekt met kop en schouders boven de andere categorieën uit, met een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 18%. Gegeven het zware gewicht van technologie in de Amerikaanse aandelenmarkt is het niet heel erg verrassend dat deze als beste regio uit de bus komt. Energie bleef fors achter Wat had je niet moeten hebben? Obligaties en energieaandelen. Dat laatste komt misschien als een verrassing, aangezien energie vorig kalenderjaar zo’n beetje de enige belegging was die een positief rendement wist neer te zetten (+56% maar liefst!), maar dat was eigenlijk precies genoeg om te compenseren voor de zwakke resultaten in de jaren daarvoor. Overigens leverde een belegging in de energiesector over die afgelopen tien jaar toch nog nipt een beter rendement op (+0,1%) dan een belegging in Duitse staatobligaties (-0,3%). Slechte rendementen, helemaal als je bedenkt dat we kijken naar nominale rendementen, terwijl de Nederlandse inflatie over die periode gemiddeld 2,4% bedroeg. Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.