MUFG voorspelt supercyclus grondstoffen De Japanse bank MUFG voorspelt dat onderinvesteringen in de olie-industrie nog lange tijd zullen leiden tot tekorten en hoge prijzen. 25 juli 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie De prijzen voor olie en gas zijn de afgelopen twaalf maanden hard gedaald. De relatief zwakke economische ontwikkeling in China zet de prijzen op de korte termijn verder onder druk. Maar wat gebeurt er als de economie aantrekt en er een nieuwe business cyclus begint? De Japanse bank MUFG voorspelt dat de prijzen dan geleidelijk zullen stijgen, en waarschijnlijk nog lang hoog zullen blijven, de duurzame energietransitie ten spijt. Te weinig investeringen De oorzaak ligt volgens de grondstofanalisten van MUFG bij te lage investeringen. Duurzame energieprojecten trekken veel kapitaal aan. Investeerders zien hier over het algemeen betere en veiligere rendementen dan in de olie-, gas- en kolensector. ESG-beleggingen zijn bovendien goed voor het imago. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat de wereld nog vele jaren – of we het nou leuk vinden of niet – afhankelijk is van fossiele brandstoffen. MUFG rekent voor dat de wereld bij de energieconsumptie momenteel voor 77% afhankelijk is van olie, gas en kolen. Maar de investeringen in mijnen en olie- en gasplatforms ligt ongeveer 40% lager dan in 2014. Het gevolg is een dalende productie, bij een vrij stabiele vraag, wat leidt tot prijsstijgingen. Supercyclus Onderinvesteringen in de fossiele industrie zijn niet nieuw. Dat gebeurde eerder in de jaren 70 en (20)00. Maar MUFG denkt dat het door de energietransitie dit keer een stuk chaotischer wordt dan toen, met meer prijsvolatiliteit. Per saldo verwacht de bank dat het uitmondt in een nieuwe decennialange supercyclus voor grondstoffen, die in de olie-industrie wordt veroorzaakt door een vraag die minder snel daalt dan het aanbod. Tegelijkertijd zorgt het opbouwen van groene energiecapaciteit voor een enorme vraag naar verschillende metalen. Wat voor conclusies hieruit getrokken moeten worden, is discutabel. Sommige mensen vinden dat olieconcerns zoals Shell helemaal moeten stoppen met investeren in fossielen. Zij nemen aanbodtekorten voor lief. De MUFG Bank zit daarentegen in het kamp van de grondstoffenexperts die denken dat winsten in de olie-industrie nodig zijn om de groene transitie te betalen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.