ING IM: Dure euro is voorlopig goed

Er is voorlopig geen reden de euro te devalueren, stelt Willem Verhagen van ING IM. De munt is duur om de juiste reden.

François Hollande heeft recentelijk opgeroepen tot actie om de euro naar beneden te krijgen ten opzichte van dollar, yen en pond. Anders kampt Europa straks met een wisselkoers die niet in overeenstemming is met de economische fundamentals, zo denkt de Franse president. Zijn vrees is wel gerechtvaardigd, maar wisselkoersen zijn nooit in overeenstemming met de fundamenten. Voorlopig is devaluatie niet nodig want de euro stáát al op verlies, sinds 2010. 

Dat stelt Willem Verhagen, Senior Economist bij ING IM, in een recente column. Op de langere termijn worden wisselkoersen vooral bepaald door verschillen in inflatie en verschillen in productiviteitsgroei. Landen met een hoge productiviteit voegen echte waarde toe, met een duurdere munt als onherroepelijk resultaat. Landen met een hoge inflatie zien hun valuta juist in waarde dalen. Toch heeft Hollande gelijk: er is een kloof tussen wisselkoersen en de reële economie.

Tegenwoordig is het kapitaalverkeer namelijk veel omvangrijker dan de handelsstromen tussen landen. De huidige mobiliteit van het geld maakt kapitaalbewegingen veel moeilijker te voorspellen; bovendien zijn korte-termijnveranderingen in de kapitaalstromen meestal vooral psychologisch geïnspireerd. Tegen dit decor moet de recente waardestijging van de euro worden bekeken. Moet de ECB ingrijpen om de euro in waarde te drukken? 

Devaluatie euro zou Frankrijk en Italië niet helpen
Nee, nog niet, gelooft Verhagen. Ten eerste zal een devaluatie de Franse en Italiaanse export niet helpen. Die is namelijk gewoon van onvoldoende kwaliteit, terwijl de Duitsers vooral goederen en diensten exporteren die elders niet te koop zijn. Ten tweede is de euro niet duurder geworden vanwege schokken elders, maar omdat de wereld meer vertrouwen heeft in Europa sinds de magische woorden van Mario Draghi in juli 2012. De euro werd duurder om de juiste reden. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus