Nieuws
De dollar gaat verzwakken
De dollar was de laatste 10 jaar koning, keizer en admiraal. Maar er lijkt volgens Capital Group nu toch echt een einde te komen aan de overwaardering van de Amerikaanse munt.
De dollar is tussen 2011 en eind 2022 met 45% opgelopen tegenover een mandje van andere belangrijke valuta. De greenback is daardoor flink overgewaardeerd geraakt op basis van de zogeheten purchasing power parity (PPP), een vorm van koopkrachtvergelijking.
De vraag is of de zwakkere dollarfase in de eerste helft van dit jaar het begin is van een trendverandering. Capital Group denkt dat de kans groot is, maar er moeten wel meerdere factoren samenkomen. Het feit dat de dollar overgewaardeerd is, volstaat niet.
1. Het renteverschil
Een belangrijke factor is dat de rente in de VS de laatste jaren hoger was dan in Europa, Japan en andere ontwikkelde landen. Dat trok beleggers, dus dollarkopers. Daar komt de status van veilige haven bij.
Capital Group ziet het renteverschil echter afnemen en misschien zelfs omdraaien. Een goed voorbeeld is het VK waar de Bank of England de rente met bijna 425 basispunten heeft verhoogd met als gevolg een sterke opwaardering van het Britse pond. De ECB is ook bezig met een inhaalslag.
2. Groei buiten de VS
De groeivooruitzichten in China, Europa, Japan en de emerging markets zijn de laatste maanden een stuk beter geworden. In China was het lange tijd het coronabeleid dat de economie parten speelde, in Europa de hoge energieprijzen door de oorlog in Oekraine. Deze hindernissen zijn beide weg wat zichtbaar is aan de laatste bbp-cijfers.
3. Kapitaalstromen
De eurozone was de laatste jaren minder interessant voor internationale beleggers dankzij het negatieve rentebeleid van de ECB. Sterker, Europese obligatiebeleggers zochten hun heil ook elders, met als gevolg een netto-kapitaaluitstroom, vermoedelijk vooral naar de VS. Als het renteverschil afneemt, kan ook de netto-uitstroom ten einde lopen, wat gunstig is voor de euro.
4. De yen
Er is nog veel onzekerheid omtrent het beleid van de Japanse centrale bank. Japan is een van de laatste landen die nog vasthoudt aan het ultra ruime monetaire beleid. Het kan dat doen vanwege de relatief lage inflatie. De vraag is hoe lang nog. De kerninflatie begint met 4,2% zelfs in Japan zorgelijke vormen aan te nemen. Mocht de BoJ zijn monetaire beleid veranderen, dan is dat gunstig voor de yen-dollarkoers.
5. Emerging markets
Opkomende markten zijn als eerste begonnen met het verhogen van de rente en kunnen nu als eerste beginnen met verlagen. Zowel de nominale als reele rente blijven echter een stuk hoger dan in de VS. Dat speelt in het voordeel van EM-valuta, waarbij er natuurlijk grote onderlinge verschillen zijn.
Enkele favorieten van Capital Group zijn de Mexicaanse peso, Braziliaanse real, Thaise baht en Koreaanse won. Als de Chinese economie beter gaat draaien, geldt hetzelfde voor de Indonesische rupie.
De voordelen voor EM-valuta kunnen in een stroomversnelling komen als de Federal Reserve toe is aan zijn eerste renteverlaging.
Alternatief scenario
Er zijn ook risico's voor het zwakke dollarscenario. Een globale recessie kan het bijvoorbeeld doorkruisen omdat de dollar dan profiteert van zijn safe-haven-status.
Verder zullen Europa en Japan hervormingen moeten doorvoeren die de productiviteit en potentiele groei verhogen. Anders is de zwakte van de dollar van korte duur.