Nieuws

Sterke argumenten voor een zwakkere dollar

De Amerikaanse dollar is zwaar overgewaardeerd ten opzichte van zo'n beetje alle andere valuta. Capital Group geeft een aantal redenen waarom de recente dollarverzwakking verder gaat.

De Amerikaanse dollar is vanaf het dieptepunt in 2011 tot de piek in 2022 met 45% gestegen ten opzichte van een mandje met andere belangrijke wereldmunten. Dat heeft ertoe geleid dat de dollar fors overgewaardeerd is op basis van de zogenoemde koopkrachtpariteit (PPP). 

Het laatste halfjaar is de trend echter gekeerd. De euro-dollarkoers is bijvoorbeeld opgelopen van 0,96 cent eind september 2022 tot 1,10 nu. Is dat het begin van een langere trend met een verdere verzwakking voor de dollar? Dat vraag Capital Group zich af in een recent rapport.

Goed nieuws voor de rest van de wereld

Als de trend inderdaad aanhoudt, is dat goed nieuws voor mensen die een keer op vakantie willen in de VS, en voor beleggers in niet-Amerikaanse obligaties en aandelen. Deze hebben namelijk als gevolg van de wisselkoersveranderingen veel aan waarde ingeboet.

Maar Capital Group wil niet te vroeg juichen. Alleen het feit dat de dollar overgewaardeerd is, is onvoldoende om te denken dat hij dan in de komende jaren zwakker moet worden. Daar is meer voor nodig. Capital Group noemt een aantal oorzaken, die op een verdere verzwakking wijzen, en een paar dat een dollarverzwakking juist in de weg kan zitten. 

1. Kleiner renteverschil

Nederlandse beleggers kunnen misschien denken dat het renteverschil met de VS al een tijdje kleiner wordt, vanwege de renteverhogingen door de ECB. Maar in werkelijkheid is het iets van pas de laatste paar maanden, sinds enkele Amerikaanse banken - waaronder SVB - in de financiële problemen zijn gekomen.

Beleggers hebben door die bankproblemen hun visie op het Fed-beleid bijgesteld. De renteverhoging van deze week zou wel eens de laatste kunnen zijn. Dat heeft ervoor gezorgd dat zowel de korte als lange Amerikaanse rente zijn gedaald, en dat op een moment dat de ECB nog lang niet klaar is met zijn reeks van renteverhogingen. 

Om een voorbeeld te geven. De Nederlandse 10-jaarsrente is sinds het hoogtepunt in maart van dit jaar gedaald van 3,1% naar 2,64%. De rente op een vergelijkbare Amerikaanse treasury is in diezelfde tijd gedaald van 4,06% naar 3,44%. Het gat is dus flink gekrompen (met 20 basispunten). Als dat doorzet dan is het voor internationale beleggers aantrekkelijker om in Europa te beleggen, wat vervolgens de euro-dollarkoers omhoog duwt.

2. Betere groeivooruitzichten buiten de VS

Vorig jaar waren de groeivooruitzichten voor Europa, China, Japan en emerging markets nog belabberd in vergelijking tot de VS. Dit jaar is dat beeld gekanteld. De grote angst voor een recessie en energiecrisis zijn voorbij, terwijl er in de VS niet zoveel veranderd is. Dat is gunstig voor de euro, yen en yuan.

3. Vaarwel negatieve rente

Veel internationale beleggers zijn de afgelopen jaren afgeschrikt door het negatieve rentebeleid van de ECB. Met staatsobligaties viel daardoor niets te verdienen. Het heeft er alle schijn van dat dit verleden tijd is en dat de ECB voorlopig niet terug zal keren naar het tijdperk van “ultra loose monetary policy”.

Dat maakt zogenoemde carry trades minder aantrekkelijk. Daarbij leen je geld in bijvoorbeeld euro’s en belegt daarmee in Amerikaanse obligaties. Dat was positief voor de dollar, maar dat valt nu dus waarschijnlijk weg, of wordt in ieder geval minder aantrekkelijk.

4. Stapt ook Japan af van zijn ruime geldbeleid? 

De Japanse centrale bank voert al heel lang een ruimgeldbeleid. Maar zelfs in Japan lijkt een omslag binnen handbereik door de inflatie die dit jaar zelfs even boven de 4% uitkwam (voor Japanse begrippen extreem hoog).

Mocht die omslag er daadwerkelijk komen, dan heeft de yen waarschijnlijk het meeste potentieel versus de dollar, want de yen is volgens PPP-maatstaven het meest ondergewaardeerd.

5. Emerging markets

Sommige valuta uit emerging markets hebben de stijgende lijn vorig jaar al opgepakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real. Dat komt doordat deze landen “in front of the curve” zijn. Ze zijn als eerste begonnen met het verhogen van de rente en kunnen er ook als eerste er mee ophouden.

Daar komt bij dat de economische vooruitzichten beter worden. Denk alleen maar aan China dat vorig jaar nog veel last had van corona-lockdowns. Een sterke economie is altijd goed voor lokale valuta. Enkele favorieten van Capital Group zijn de Thaise baht, Indonesische roepia en Zuid-Koreaanse won

Argumenten vóór een dure dollar

Op basis van de bovenstaande ontwikkelingen kun je dus positief zijn over andere valuta dan de dollar. Maar er zijn ook argumenten voor het tegendeel.

Ten eerste is het gevaar van een wereldwijde recessie kleiner geworden, maar nog niet geweken. Mocht er een globale recessie uitbreken, dan kan de dollar zijn troef van veilige haven uitspelen.

Meer fundamenteel geldt dat de VS de laatste 10-20 jaar een stuk dynamischer was dan Europa of Japan. Dat heeft geresulteerd in een snellere stijging van de productiviteit. Capital Group is optimistisch dat Europa, Japan en de emerging markets zich op dit punt zullen verbeteren. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat de dollar sterk blijft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen