Nieuws

Europese kredietmarkt op weg naar nieuw record

Zeg niet dat banken niet genoeg uitlenen. Dit jaar zijn de Europese banken op weg om een nieuw topjaar neer te zetten. Dankzij de lage rente en het toenemende economische vertrouwen.

Dat was de kredietcrisis. Banken lenen massaal geld uit aan bedrijven. In het eerste half jaar van dit jaar werd er al twee keer zo veel geld uitgeleend als in 2016. Het moet wel heet raar lopen wil het record van 2014 niet worden doorbroken. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC waar Banken.nl over bericht.

In de eerste helft van dit jaar is voor € 57,9 miljard aan leningen verstrekt. Dat is twee keer zoveel als in het zwakke kredietjaar 2012. Daarna herstelde de markt. In het afgelopen jaar werd in totaal voor € 70 miljard aan financieringen verstrekt.

naam voor SEO

In de eerste helft van 2017 werden 133 transacties verricht. Vooral het eerste kwartaal was een drukke periode. Toen werd in totaal voor € 34 aan leningen verstrekt. In het afgelopen kwartaal daalde dit naar ruim € 23 miljard.

Lage rente helpt

Volgens Ard Burgers, partner van PwC zal ook de rest van het jaar druk blijven, zo vertelt hij in het FD. “De Europese Centrale Bank heeft duidelijk te kennen gegeven dat de rente laag zal blijven; daarom verwachten we ook in de rest van het jaar veel activiteit, maar misschien wel wat minder dan in de eerste helft, ook omdat het derde kwartaal doorgaans rustiger is”

Veel bedrijven maken van deze lage rente gebruik om hun leningen te herfinancieren. Ongeveer de helft van de financieringen wordt veroorzaakt door herfinancieringen. Daarnaast is er dit jaar sprake van een toemende hoeveelheid fusies en overnames. Deze maakten in het tweede kwartaal 39,1% van de totale financieringen uit.

Economisch herstel ook

Volgens Burgers is de toename van de hoeveelheid fusies en overnames het directe gevolg van het toegenomen vertrouwen in de economie. Als gevolg van de politieke onzekerheid in het verleden hebben veel bedrijven overnames uitgesteld, aldus Burgers. "Sinds de uitslag van de Franse verkiezingen is die onzekerheid verminderd en zijn bedrijven actiever geworden.

De keerzijde van de lage rente is dat bedrijven ook meer betalen voor bedrijven die ze willen overnemen. In de eerste helft van het jaar werd 10,6 het bedrijfsresultaat betaald. Dat is de hoogste multiple sinds de kredietcrisis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus